Hade ASAP Rocky gjort något liknande i USA mot en vit person och blivit gripen hade vi sett helt annorlunda reaktioner från Donald Trump, det är jag övertygad om, säger Merrick Tabor. Foto: Richard Shotwell/AP/Privat

Statsvetaren: ”Nödvärn i USA kan vara nästan vad som helst”

Uppdaterad
Publicerad

Häktade rapartisten ASAP Rocky hävdar sin oskuld i det uppmärksammade misshandelsmålet. ASAP Rocky menar att han agerat i självförsvar vilket inte är ovanligt i USA, enligt statsvetaren och svensk-amerikanen Merrick Tabor, verksam vid Stockholms universitet.

– Här måste det vara ett klart hot mot person eller egendom. I USA kan det vara för nästan vad som helst. Det kan ibland räcka att någon knackar på dörren, säger Merrick Tabor.

President Donald Trump twittrade under gårdagen ut sin besvikelse över Stefan Löfven och att Sverige svikit ”afroamerikaner i USA”. Men vad är skillnaden mellan svenskt och amerikanskt nödvärn? Merrick Tabor, statsvetare vid Stockholms universitet, hjälper oss att reda ut det.

Större mått av våld i amerikanskt nödvärn

Vad krävs för att kunna åberopa nödvärn i USA?

– Rent allmänt krävs det klart mindre i USA. Det mått av våld som får användas är större än i Sverige. Lagstiftningen kan se annorlunda ut från delstat till delstat, men i förhållande till svensk lagstiftning skiljer det sig inte mycket. Men det handlar mycket om tolkning och praxis, beskrivningen för vad gränser går är inte helt tydlig vare sig i Sverige eller USA. Men tolkningen i USA är att det krävs mindre, menar Merrick Tabor.

– Här måste det vara ett klart hot mot person eller egendom. I USA kan det vara för nästan vad som helst. Det kan ibland räcka att någon knackar på dörren.

”Han är inte insatt i svensk lagstiftning”

President Trumps skäl att försvara ASAP Rocky handlar också om att han vill vinna politiska poäng på hemmaplan, tror Merrick Tabor.

– Jag skulle inte beskriva det här som en politisk konflikt. Som jag ser det handlar det om inrikespolitik. Trump är inte insatt i fallet, han är inte insatt i svensk lagstiftning. Han gör detta av inrikespolitiska skäl, för han vill visa att han ställer upp för svarta amerikaner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.