Just nu är det extremt torrt i markerna och därför har brandcheferna i länet utfärdat eldningsförbud. Eldningsförbudet gäller tills vidare. Det skriver Storstockholms brandförsvar på sin hemsida.
SVT:s meteorolog Helen Tronstad konstaterar att det varit torrt under andra halvan av juni:
– Det har varit mycket torrt och brandrisken är stor, framförallt kring Stockholm, men även i hela Östra Svealand och uppåt Gästrikland.
Just nu är det högsäsong för grillning, och enligt föreskrifterna från Storstockholms brandförsvar får du fortsätta att grilla ute i naturen trots att det är eldningsförbud, men endast på iordningsställda säkra grillplatser. Se mer om vad som gäller vid grillning i faktarutan här intill.
Grilltips från brandskyddsmyndigheten
* Placera grillen stadigt. Håll avstånd till byggnader och andra brandfarliga objekt! Placera inte grillen vid en träfasad, ett öppet fönster eller under ett tak.
* Var försiktig med tändvätska! Den orsakar ett mer svårkontrollerbart brandförlopp. Välj hellre tändrör, tändklossar, tändpapper eller eltändare. Använd aldrig T-sprit för att tända en grill som slocknat. Det är livsfarligt. Flaskan kan explodera.
* Elda bara med grillkol eller bricketter.
* Ha släckredskap till hands, en hink vatten eller en vattenslang, så att du kan släcka om olyckan är framme. Om du grillar i naturen uppmanas du alltid till försiktighet. Är det torrt i marken kan en enda gnista räcka för att orsaka en gräsbrand med förödande konsekvenser. Den som på grund av oaktsamhet startat en brand kan ställas till svars för detta.
* Många markbränder har startats av engångsgrillar. En engångsgrill är inte att betrakta som en säker grillplats.
* När maten är färdig glöms grillen ofta bort. Tänk på att lägga ett lock på grillen, om lock inte finns, kyl kolen med vatten.
* Kontrollera noggrant att kolen inte glöder efteråt! Tänk på att briketter kan glöda på insidan fast du hällt vatten över dem. Ett bra tips är att lägga aluminiumfolie i botten på grillen. När glöden är släckt kan du vika ihop folien till ett paket och låta det stå ute till nästa dag.
* Kan du hålla i kolen med fingrarna är den kall nog att slängas. Låt annars grillen stå med locket på eller dränk kolen i vatten. Då slipper du vara den som orsakar en brand.
* Lämna aldrig grillen utan bevakning.