Stor brandrisk på östkusten

Uppdaterad
Publicerad

Det är extremt torrt i östra Svealand och Gästrikland.

Just nu är det extremt torrt i markerna och därför har brandcheferna i länet utfärdat eldningsförbud. Eldningsförbudet gäller tills vidare. Det skriver Storstockholms brandförsvar på sin hemsida.

SVT:s meteorolog Helen Tronstad konstaterar att det varit torrt under andra halvan av juni:

– Det har varit mycket torrt och brandrisken är stor, framförallt kring Stockholm, men även i hela Östra Svealand och uppåt Gästrikland.

Just nu är det högsäsong för grillning, och enligt föreskrifterna från Storstockholms brandförsvar får du fortsätta att grilla ute i naturen trots att det är eldningsförbud, men endast på iordningsställda säkra grillplatser. Se mer om vad som gäller vid grillning i faktarutan här intill.

Grilltips från brandskyddsmyndigheten

* Placera grillen stadigt. Håll avstånd till byggnader och andra brandfarliga objekt! Placera inte grillen vid en träfasad, ett öppet fönster eller under ett tak.

* Var försiktig med tändvätska! Den orsakar ett mer svårkontrollerbart brandförlopp. Välj hellre tändrör, tändklossar, tändpapper eller eltändare. Använd aldrig T-sprit för att tända en grill som slocknat. Det är livsfarligt. Flaskan kan explodera.

* Elda bara med grillkol eller bricketter.

* Ha släckredskap till hands, en hink vatten eller en vattenslang, så att du kan släcka om olyckan är framme. Om du grillar i naturen uppmanas du alltid till försiktighet. Är det torrt i marken kan en enda gnista räcka för att orsaka en gräsbrand med förödande konsekvenser. Den som på grund av oaktsamhet startat en brand kan ställas till svars för detta.

* Många markbränder har startats av engångsgrillar. En engångsgrill är inte att betrakta som en säker grillplats.

* När maten är färdig glöms grillen ofta bort. Tänk på att lägga ett lock på grillen, om lock inte finns, kyl kolen med vatten.

* Kontrollera noggrant att kolen inte glöder efteråt! Tänk på att briketter kan glöda på insidan fast du hällt vatten över dem. Ett bra tips är att lägga aluminiumfolie i botten på grillen. När glöden är släckt kan du vika ihop folien till ett paket och låta det stå ute till nästa dag.

* Kan du hålla i kolen med fingrarna är den kall nog att slängas. Låt annars grillen stå med locket på eller dränk kolen i vatten. Då slipper du vara den som orsakar en brand. 

* Lämna aldrig grillen utan bevakning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.