Allt fler rapporter om hot och våld mot anställda på säkerhetsanstalter

Uppdaterad
Publicerad

Hot och våld mot anställda på anstalter med säkerhetsklass 1 rapporteras allt oftare in av kriminalvården. 2015 rapporterades 84 incidenter om hot mot personalen, 2020 låg siffran på 412. En eskalerande hot- och våldssituation, beskriver fackförbundet Seko, om arbetssituationen för sina medlemmar. 

En sammanställning som SVT har gjort av antalet incidenter på anstalter med högsta säkerhetsklass visar att rapporterade fall som handlar om våld och hot mot anställda har ökat rejält de senaste åren.

– Det är en eskalerande hot- och våldssituation som våra medlemmar möter. Jag tycker det är otroligt viktigt att vi lyfter upp det och debatten som nu förs tycker jag är oerhört viktig. Ingen anställd ska behöva leva med hot och våld på sin arbetsplats, säger Gabriella Lavecchia, ordförande på Seko.

Hon hoppas att förra veckans gisslandrama på anstalten i Hällby ska fungera som en varningsklockan och ett tecken på att mer måste göras åt situationerna på fängelserna.

Anmäls mer enligt Kriminalvården

Enligt Jörgen From Nordin, tillförordnad säkerhetsdirektör på Kriminalvården, kan det handla om en kombination av fler intagna på anstalterna och ett utökat säkerhetsarbete där mer rapporteras in.

– Man ska inte tolerera att det förekommer hot eller våld så det anmäls mycket mer. Men det är också troligen fler våldsverkare som vi har inne som gör sig skyldig till de här misskötsamheterna, säger han.

Foto: SVT

2015 rapporterades 32 incidenter som handlar om våld mot anställda, 2020 var det 135 fall. Det kan handla om allt från en intagen knuffar någon på axeln till ett rent överfall.

– Det som är glädjande är att en ganska stor del av incidenterna är av en mindre allvarlighetsgrad och det innebär att det inte eskalerar och blir allvarligare händelser. Det betyder att personalen hanterar det på ett väldigt bra sätt.

Över 200 rapporterade hot i år

Även rapporterna om hot har ökat rejält. Bara hittills i år handlar det om 209 fall på anstalterna med högst säkerhetsklass.

– Det är på säkerhetsanstalter vi sätter människorna som ställer till med mest elände för oss. Det handlar om personer med våldsproblematik, kort stubin och kanske rätt dålig känsla för hur andra upplever saker och ting.

Foto: SVT

Hur jobbar ni vidare med det här?

– Vi analyserar siffrorna och jobbar vidare med utbildningar. Nyligen gjorde vi stora visitationsinsatser på säkerhetsanstalterna för att säkerställa att vi inte hade vapen och sådant inne. Det är ett ständigt arbete för att få det här på så låga nivåer som det går.

Gör ni tillräckligt?

– Ja, med tanke på att det är ytterst få riktigt allvarliga incidenter och det är en riskfylld verksamhet som vi bedriver. Så länge vi har den kriminalvård vi har och står för i Sverige kan vi nog aldrig garantera att det ska bli noll, men det är så klart en strävan vi har.

Anstalter med högsta säkerhetsklass

I Sverige finns det sammanlagt sju anstalter med den högsta säkerhetsklassen. Där sitter de mest riskfyllda intagna med hög risk för rymning eller fritagning. Hällbyanstalten, där två anställda nyligen togs som gisslan av intagna, är en av anstalterna. Utöver Hällby finns också anstalterna Kumla, Hall, Saltvik, Tidaholm, Salberga och Norrtälje.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.