Regeringen och Stefan Löfven säger nej till det budgetförslag som innebär att Sverige ska betala 15 miljarder mer i avgift till EU. Foto: TT

Storbråk väntar om svenska avgiften till EU

Uppdaterad
Publicerad

Förhandlingar pågår om EU:s nästa sjuårsbudget. Bland annat föreslås Sverige betala 15 miljarder kronor mer i avgift. Men frågan splittrar de svenska partierna: Regeringen säger nej, medan L, C och FI accepterar en höjning.

EU-kommissionen har lagt fram ett förslag till ny sjuårsbudget, som ska börja gälla 2021. Bland annat vill den satsa mer på gemensamt gränsskydd och forskning. Dessutom behöver unionen kompensera för hålet i budgeten som Storbritannien lämnar efter sig.

15 miljarder mer från Sverige

Därför vill kommissionen höja medlemsländernas avgifter. För Sverige handlar det om 15 miljarder kronor mer om året. Oacceptabelt, menar finansminister Magdalena Andersson (S). Hon vill att Sveriges avgift ska ligga kvar på ungefär samma nivå som idag.

EU-valet 2019

– Det finns delar i förslaget som är bra. Men man har inte tagit tillräcklig hänsyn till att Storbritannien lämnar. Även kommissionen måste rätta munnen efter matsäck. När ett land lämnar, då måste budgeten krympa. På samma sätt som de har ökat, när EU har växt, säger hon.

L: ”Vi behöver satsa mer på EU-samarbetet”

2018 betalade Sverige nästan 40 miljarder kronor i avgift till EU och fick ungefär 13 miljarder tillbaka i olika stöd.  Avgiften bygger i huvudsak på medlemsländernas BNI, bruttonationalinkomst, och Sverige är ett av de länder i Europa som betalar mest per capita.

Liberalerna tycker i stora drag att kommissionens förslag är bra och menar att EU:s budget behöver öka.

– Vi behöver satsa mer på EU-samarbetet. Det behövs ju om vi ska kunna effektivt bekämpa internationell brottslighet och terrorism, om vi ska kunna ha en fungerande gränsbevakning vid Europas yttre gränser. Och för att bekämpa klimatutsläppen, säger Jan Björklund (L).

SD: ”Regeringen snälla gossen i klassen”

Bland de svenska riksdagspartierna är det bara Liberalerna och Centerpartiet som accepterar en höjning av den svenska EU-avgiften. Också Feministiskt Initiativ öppnar för att det kan behövas.

I andra änden finns Sverigedemokraterna, som strävar efter att EUs budget och befogenheter minskar kraftigt. De tycker också att Sverige borde utnyttja möjligheten att hota med veto i budgetförhandlingarna.

– Förslaget är skandalöst och faktiskt väldigt skamlöst. EUs budget minskar i och med Brexit. Samtidigt så gasar man på och vill öka den svenska avgiften med 15 miljarder. Den svenska regeringen är den snälla gossen i klassen och vill inte ens hota med veto. Nu blir det upp till Europaparlamentet att rösta nej, det kommer iallafall jag göra om jag blir invald, säger Charlie Weimers (SD), som kandiderar till europaparlamentet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-valet 2019

Mer i ämnet