Microsoft väntas komma med storvarsel veckan före delårsrapport. Arkivbild. Foto: JEFF CHIU/AP/TT

Storvarsel på Microsoft – 10 000 berörs

Uppdaterad
Publicerad

Amerikanska it-bolaget Microsoft varslar cirka 10 000 av sina anställda om uppsägning. Flera andra teknikjättar har den senaste tiden beslutat om omfattande neddragningar.

Det nya beskedet från Microsoft berör 5 procent av bolagets anställda. Det är därmed betydligt mer kännbart än de personalneddragningar som Microsoft gjort under under det gångna året, där mindre än 1 procent drabbades.

– Under pandemin skedde en snabb accelerering. Nu tror jag att vi genomgår en fas där det sker en viss normalisering på efterfrågesidan, sade bolagets vd Satya Nadella på World Economic Forum i Davos, strax innan varslet offentliggjordes.

Amazon varslar också

Beskedet kommer inför Microsofts delårsrapport nästa vecka, där koncernen väntas redovisa en försäljningsökning på 2 procent för det brutna räkenskapsårets andra kvartal. Det skulle vara den lägsta tillväxttakten för Microsoft sedan 2017.

Amazon, Microsofts konkurrent inom molntjänster, har varslat 18 000 anställda om uppsägning, vilket kommer efter höstens stora nedskärningar på företag som Facebook-ägaren Meta och det sociala nätverket Twitter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.