Hanna Fridhed bor i Fort McMurray, Kanada, där en stor skogsbrand rasar. Foto: TT och Privat

Svenska Hanna Fridhed: Det var som en brandvägg

Uppdaterad
Publicerad

Svenska Hanna Fridhed satt på jobbet i Fort McMurray när skogsbranden plötsligt tornade upp sig utanför fönstret. När hon körde ut ur staden kantades vägen av eld och rök. ”Det var som att åka igenom skärselden”, säger hon.

Skogsbranden i Alberta i västra Kanada har rasat i närheten av staden Fort McMurray i flera dagar och på tisdagsmorgonen verkade den helt ha försvunnit. Men när Hanna Fridhed, som är bördig från Oskarshamn, satt på jobbet på tisdagseftermiddagen återkom den helt plötsligt, som SR Ekot först rapporterade.

– Det var som en brandvägg. Den var så jäkla stor och flyttade sig så otroligt snabbt, säger Hanna Fridhed till SVT Nyheter.

Skogsbranden i Kanada

Hon hämtade bilen och körde därifrån.

– När jag körde ut genom staden var det eld och rök längs vägen. Det var som att åka igenom skärselden.

Långa köer

Hanna Fridhed körde norrut så långt det gick. Efter ett antal mil var motorvägen stängd och hon tvingades vända. Det var långa köer och många bilister satt fast i flera timmar. Eftersom hon inte tog sig vidare tvingades hon övernatta i ett läger för oljearbetare utanför Fort McMurray. Och hon var inte ensam, många från staden hade sökt sig dit.

– De flög ut oljearbetarna som bodde där så att vi kunde få plats, säger hon.

När SVT Nyheter pratar med Hanna Fridhed är det onsdag morgon, lokal tid, och hon på väg ut ur staden igen tillsammans med sin katt. Denna gång söderut.

– Jag åker precis igenom staden. Det är extremt rökigt, man ser max tio meter framför sig. Det ligger övergivna bilar i dikena. Poliser vaktar avfarterna så att ingen ska åka in i staden igen. Man kan bara åka igenom staden och inte till de områden där människor bor.

”Känns helt surrealistsikt”

Hennes make är kvar på ett av oljefälten där han arbetar.

– Jag åkte precis förbi hans barndomshem, det är inte mycket kvar av det.

Natten mot torsdag, svensk tid, får Hanna veta att även hennes hem totalförstörts i branden.

– Det är helt surrealistiskt, allt är borta. Ingen har något jobb längre, husen är försvunna. Vi kommer på oss själva att prata om planer vi hade: teaterpjäser vi skulle sätta upp och festivaler vi skulle ordna. Men det går inte. Staden finns inte längre, säger hon till tidningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skogsbranden i Kanada

Mer i ämnet