Här flyr människor undan skogsbranden i Kanada

Uppdaterad
Publicerad

Omkring 80.000 människor har beordrats att lämna kanadensiska Fort McMurray på grund av skogsbranden som rasar i området. Myndigheterna varnar för att läget kan förvärras det närmaste dygnet. ”Det är torrt, varmt och brandfarligt väder”, säger Mats Bergmark, expert på naturolyckor.

Branden har förstört omkring 1.600 byggnader i Fort McMurray, som ligger i provinsen Alberta i västra Kanada. Stadens cirka 80.000 invånare uppmanas att lämna området i vad som beskrivs som den största evakueringen undan en skogsbrand i Albertas historia, enligt CBC News, BBC och CBS News.

”Ett antal evakueringar pågår och sannolikt blir det fler. Var lugn. Var beredd. Var redo att röra er hövligt i trafiken till en säker destination”, twittrade stadens borgmästare Melissa Blake då långa bilköer bildades på huvudvägen norrut enligt TT.

Skogsbranden i Kanada

Hittills uppges ingen människa ha skadats eller dött.

Kan bli värre

På onsdagskvällen, svensk tid, omfattade branden över 10.000 hektar. Brandmännen bekämpade elden från flera håll.

De kanadensiska myndigheterna varnar för att branden kan komma att bli ännu värre det närmaste dygnet. Det är varmt i området och starka vindar. Provinsen har nått rekordtemperaturer på närmare 30 grader under tisdagen.

– Det värsta med branden är inte över. Vi har fortfarande mycket höga temperaturer, relativt låg luftfuktighet och starka vindar, säger Bernie Schmitte, chef för departementet Alberta Agriculture and Forestry.

Fort McMurray är en huvudort för Kanadas oljeindustri, men ännu hotar inte branden de stora oljesanddepåerna.

Långa köer

På tisdagen var det långa köer på motorväg 63 söderut. Lågorna slickade träden i närheten av vägen.

– Det var fruktansvärt. Jag är från Toronto. Så det här liknar att köra i Toronto på (motorväg) 401 klockan sex – förutom att du är omgiven av lågor, och inte kan se någonting, och att du inte vill veva ned fönstret eftersom du inte kan andas, säger Amanda Statno, som körde från Fort McMurray till Edmonton på tisdagen, till CBS News.

Hon befann sig på jobbet i Fort McMurray när hon såg lågor stiga upp från en kulle och bestämde sig för att evakuera.

Edmonton väntas ta emot 18.000 personer från Fort McMurray. Andra beger sig till Anzac and Lac La Biche, medan en del har tvingats söka sig norrut eftersom motorväg 63 var stängd några timmar på tisdagen.

Snabbt förlopp

Mats Bergmark, som är expert på naturolyckor vid räddningstjänsten Medelpad, är lite förvånad över att skogsbranden rasar så tidigt på säsongen. Men samtidigt är det inte så konstigt eftersom det är mycket varmt och torrt i området.

– De verkar ha en extrem värmebölja där. Det har varit över 30 grader i flera dagar. Om man tittar på brandriskkartorna ser det torrt ut, säger han till SVT Nyheter.

Han tror inte att det kommer att bli lätt att få stopp på branden med tanke på att värmen verkar hålla i sig flera dagar framöver.

– När det är tillräckligt torrt, varmt och brandfarligt väder är det svårt.

Generellt sett är Kanada mycket bra på att hantera skogsbränder, vilket har att göra med att landet historiskt sett har drabbats av många sådana här händelser.

Mats Bergmark varnar för att brandförloppet kan komma att ändras snabbt.

– Branden går i den riktning som det blåser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skogsbranden i Kanada

Mer i ämnet