Foto: TT

Skogsbranden i Kanada hotar oljeanläggning

Uppdaterad
Publicerad

Den enorma skogsbranden vid Fort McMurray har ändrat riktning. Brandmännen tvingas nu att rikta sina insatser mot att skydda ett område där oljesand utvinns.

Omkring 8.000 oljearbetare har tvingats att lämna sina läger utanför staden och all norrgående trafik har fått stängas av.

Branden är nu 15 till 20 kilometer från huvudanläggningarna och täcker ett område på 285.000 hektar och sprids med en hastighet på 30 till 40 meter per minut.

Skogsbranden i Kanada

Fler än 80.000 boende i området kring Fort McMurray tvingades lämna sina hem för två veckor sedan när skogsbranden härjade. Den enorma branden har förflyttats sedan dess, men de senaste dagarna har den börjat hota området återigen.

Norr om Fort McMurray ligger en av världens största oljefyndigheter i oljesand. Alberta är Kanadas viktigaste region för utvinning av oljesand med den tredje största reserven av olja i världen efter Saudiarabien och Venezuela. Utvinningsmetoden är ifrågasatt på grund av dess negativa klimatpåverkan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skogsbranden i Kanada

Mer i ämnet