Brandskadorna i Alberta utvärderas

Uppdaterad
Publicerad

Staden Fort McMurray i Alberta är fortfarande till 90 procent intakt, trots den enorma skogsbranden i området som rasat i över en vecka.

Efter att regn och svalare temperaturer drog in under måndagen och gjorde det möjligt för räddningsarbetare att ringa in huvudparten av elden runt Fort McMurray har myndigheterna kunnat få en överblick över skadornas omfattning.

Två veckor innan invånare kan komma hem

Det kommer att ta tid att återställa vatten, elektricitet, gas och annan viktig infrastruktur. Myndigheterna säger att det kommer att dröja minst två veckor innan de tiotusentals invånarna som evakuerats från staden kan återvända.

Skogsbranden i Kanada

– Det är ett mirakel att vi lyckades få ut alla invånarna på ett säkert sätt, sade Albertas premiärminister Rachel Notley efter att ha besökt de branddrabbade områdena.

200 byggnader nedbrända

– Lika mirakulöst är att de snabba åtgärder och det hårda arbete och engagemang under den första tiden verkar ha räddat 90 procent av staden Fort McMurray, fortsatte han.

Omkring 2.400 byggnader förstördes i branden som började i skogarna väster om staden, skriver lokala medier. Närmare 25.000 byggnader ska ha klarat sig – inklusive sjukhus och de flesta skolor.

Fortsätter samtidigt att rasa

Trots de goda nyheterna rasar branden fortfarande i öster och har eldhärjat mer än 200.000 hektar skog.

– Vi räknar med att svalare temperaturer de kommande två dagarna kommer att fortsätta att hjälpa oss, säger Chad Morrison, brandchef i Alberta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skogsbranden i Kanada

Mer i ämnet