Kanadas premiärminister Justin Trudeau besökte Fort McMurray tillsammans Albertas ledare Rachel Notley. Foto: TT

Björnar tar över evakuerad stad i Kanada

Uppdaterad
Publicerad

Mängder av svartbjörnar har tagit sig in i den kanadensiska staden Fort McMurray sedan den evakuerades på grund av den stora skogsbranden. Samtidigt fortsätter insatserna för att få branden under kontroll.

När de evakuerade människorna återvänder till sin stad om några veckor kan de behöva tävla mot svartbjörnar om utrymmet. De objudna gästerna letar efter mat som lämnats kvar av de flyende människorna, uppger myndigheterna.

– De är smarta och anpassningsbara. De kan känna lukten av mat på flera kilometers håll, säger Brendan Cox, talesman för provinsen Albertas fiske- och vildmarkskontor, till Reuters.

Skogsbranden i Kanada

Hungriga gäster

Omkring 90.000 invånare var tvungna att lämna staden på grund av jättebranden och mycket mat lämnades i soptunnor, containrar och frysar som nu har tinat.

Det finns uppskattningsvis 40.000 björnar i den branddrabbade provinsen och många är hungriga efter att ha legat i ide i nästan ett halvår.

Omkring 2.000 brandmän, 189 helikoptrar och 344 tunga maskiner, bland annat bulldozrar, kommer att försöka dra nytta av gynnsamma väderförhållanden för att få branden i Alberta, Kanada, under kontroll.

Bättre väderförhållanden

Hittills beräknas jättebranden ha härjat över ett område på över 5.000 kvadratkilometer, större än hela Halland, och nådde på torsdagen in i grannprovinsen Saskatchewan.

På fredagen hjälpte vädret brandmännen, med kallare, fuktigare förhållanden, vilket också drastiskt förbättrade luftkvaliteten i området, med regn i prognosen.

– Vi förväntar oss att kunna hålla branden över helgen, säger Albertas skogsbrandschef Chad Morrison vid en presskonferens, enligt Reuters.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skogsbranden i Kanada

Mer i ämnet