Bussolyckan skedde i Mahahual, Quintana Roo i Mexiko. Foto: TT

Svenskar döda i bussolyckan i Mexiko

Uppdaterad
Publicerad

Två svenskar finns bland de tolv som omkom när en turistbuss med kryssningsresenärer åkte av vägen i sydöstra Mexiko. Ytterligare två svenskar skadades i olyckan.

– Vi står i kontakt med anhöriga i Sverige om de skadades situation, säger Rasmus Eljanskog, presskommunikatör på UD.

Tio personer omkom direkt på olycksplatsen på Yucatánhalvön. Ytterligare två avled på sjukhus. Tretton personer vårdas fortfarande för skador medan andra har fått lämna sjukhuset, rapporterar spanska nyhetsbyrån Efe. Bland de skadade finns två svenskar.

– Vi kan inte gå in på några detaljer alls kring skadeläget men vi står i kontakt med anhöriga i Sverige om de skadades situation, säger Rasmus Eljanskog, presskommunikatör på UD.

En minderårig dog

Lokala myndigheter bekräftade på onsdagen för Utrikesdepartementet att två svenskar fanns bland de omkomna i bussolyckan som inträffade i östra Mexiko under tisdagen. De två var hemmahörande i mellansverige.

En av de döda var minderårig, enligt ett uttalande från lokala myndigheter.

Skulle besöka mayaruiner

Turistgruppen var på väg för att besöka mayaruiner vid den arkeologiska platsen Chacchobén när bussen körde av en motorväg tidigt på tisdagsmorgonen. Ombord fanns enligt researrangören brasilianska, svenska, italienska och amerikanska turister.

Av de 31 passagerarna på bussen var majoriteten resenärer från rederiet Royal Caribbean, uppger företagets talesperson Cynthia Martinez.

Olycksorsaken är oklar. Vittnen säger till tidningen Capital att chauffören förlorat kontrollen över bussen när ett av framdäcken fått punktering.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.