Svenskar fångna i Tunis

Uppdaterad
Publicerad

I takt med att antalet barn som förs bort utomlands av den ena föräldern ökar, har också företag som arbetar med att försöka hämta hem barnen växt fram. Men det är riskfyllda uppdrag det handlar om – två svenska män har suttit i fängelse i Tunisien sedan november misstänkta för försök till kidnappning.

Barn som förs bort utomlands av den ena föräldern blir allt vanligare visar siffror från Utrikesdepartementet. En utveckling som lett fram till att det nu finns privata företag som specialiserat sig på att hämta hem bortrövade barn.

Men det är en verksamhet med stora risker. I Tunisien sitter just nu två svenska livvakter fängslade, misstänkta för försök till kidnappning.

Ökänt fängelse

Sedan november förra året kämpar Christian Franzetti för att få sin bror och hans kollega frigivna. Utan att ha blivit åtalade sitter de inlåsta i fängelset Mornaguia.

– Det är 50 interner i varje cell, berättar Christian som senast i mars var nere och hälsade på. Det sprids smittor som turbekolos, det vimlar av löss. Brorsans kollega lider av reumatism men får ingen medicin.

De fängslade männen, Daniel Bakke och Per-Åke Helgesson, arbetar som livvakter. I november kom de till Tunisien, enligt uppgift för att hjälpa en norsk kvinna vars exman rövat bort parets dotter. Mannen är dömd i Norge för misshandel av kvinnan och hon tilldömdes vårdnaden i norsk domstol.

Suttit fängslade i åtta månader

Ärendet skulle avgöras också i Tunisisk domstol den 29 november men dagarna innan förhandlingen ska starta grips de båda livvakterna av polis. Utrikesdepartementet bekräftar att männen anklagas för förberedelse till beväpnad kidnappning men vill i övrigt inte kommentera ärendet. Åtta månader senare har fortfarande inget beslut om eventuellt åtal tagits.

– Det är väldigt frustrerande. Vi har fortfarande inte sett någon formell anklagelse, inga bevis har presenterats, ingenting, suckar Christian Franzetti.

Daniel Bakke och Per-Åke Helgesson arbetar åt ett företag som specialiserat sig på att få hem barn som kidnappats. En växande bransch enligt företagets VD.

Lukrativ bransch hämta kidnappade barn

– I och med att antalet äktenskap mellan människor från olika länder och kulturer blir fler ökar också antalet fall av bortrövade barn, säger Martin Waage vd för säkerhetsföretaget ABP. Även om domstolen slagit fast vem det är som ska ha vårdnaden ska man inte bara tro att det bara är att hämta hem barnet. Myndigheterna har begränsade möjligheter att hjälpa till och det är där vi kommer in.

Utrikesdepartementet, som följer ärendet via konsulatet i Tunis, avråder föräldrar från att anlita privata företag för att få hem ett barn. Enligt UD är risken stor att man själv gör sig skyldig till brott men Martin Waage försvarar verksamheten

– Vi bedriver en laglig verksamhet, säger Martin Waage. Vi ser alltid till att att ha ett vårdnadsbeslut i ryggen.

– Men, tillägger han, när vi tvingas ta steget att hämta hem ett barn från ett annat land opererar vi i en gråzon. Men vi anser det moraliskt riktigt att hjälpa föräldrar som annars aldrig skulle få träffa sina barn igen.

Överlever kanske inte ramadan

Snart stänger de tunisiska domstolarna för ramadan och under två månader kommer inga ärenden att behandlas. De anhöriga fruktar att Pelle och Daniel inte överlever så länge.

– Jag tror inte de klarar två månader till i fängelse, säger Christian Franzetti. Enligt det senaste brevet som smugglats ut mår de jättedåligt. Pelle behöver vård och Daniel har inga krafter kvar. Det behövs påtryckningar på hög nivå. Det är bråttom med att få hem dem

Fakta

Detta har hänt

* Den tunisiska domstolen gav mamman vårdnaden men den fyraåriga dottern är fortfarande kvar hos pappan. Kvinnan är misstänkt för samma brott som de svenska männen men hon sitter inte frihetsberövad. Däremot har hon utreseförbud från Tunisien

* De båda svenska männen får viss hjälp av det svenska konsulatet som bla skickar mat eftersom matransonerna i fängelset är otillräckliga.

* Enligt Amnesty International har det Tunisiska rättssystemet stora problem med korruption. Flera rapporter finns om hur polisen misshandlar och torterar fångar.

* Enligt BRÅ har antalet anmälningar om egenmäktighet med barn nästan fördubblats sedan 2006.

* Även hos UD märker man en uppåtgående trend vad det gäller barn som försvunnit utomlands med den ena föräldern. Den ökande rörligheten över gränserna, ökat resande och allt fler gränsöverskridande familjebildningar är enligt UD förklaringen och man tror att ökningen kommer att fortsätta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.