Foto: TT

Fortsatt blåsigt även i helgen

Uppdaterad
Publicerad

Stormen Sven fortsätter att ställa till problem i trafiken och på andra vis, men långsamt tappar ovädret kraften.

– Det har lugnat ner sig, men det har gått väldigt långsamt, säger Marcus Sjöstedt, meteorolog på SMHI, till TT.

Fortsatt blåsigt

I centrala Malmö blåste det dock fortfarande ordentligt med vindbyar uppemot 22-23 meter per sekund, och starka vindar fortsätter att jaga längs hela västkusten under kvällen. I Måseskär norr om Göteborg har vindhastigheter på 27 meter per sekund uppmätts i byarna.

Stormen Sven

– Men lågtrycket har rört sig österut över Östersjön allt mer. Det rör sig långsamt bortåt, och vindarna kommer långsamt att avta, säger Marcus Sjöstedt.

Vid 23-tiden på fredagskvällen bedömde gatukontoret i Malmö att de värsta översvämningarna var över och att vattnet vänder tillbaka. Översvämningarna orsakade inga större skador.

Snön faller

Snö faller i Skaraborgs och i Jönköpings län, och även upp mot Dalarna och Norrlandskusten, men snöfallet avtar under kvällen och natten.

Även Stockholm kommer att få fortsatt snöfall under natten.

SMHI har utfärdat klass 2-varningar för högt vattenstånd, 130-170 centimeter över medelvattenståndet, i Öresund och Kattegatt.

I Stockholms län och Uppsala län har varningar utfärdats för snöfall som kan ge kraftig drivbildning och bland annat orsaka problem i trafiken. Varningarna till lands gäller nu klass 1, väder som ”innebär vissa risker för allmänheten och störningar för en del samhällsfunktioner”, enligt SMHI:s definition.

Många av de kunder som under det senaste dygnet drabbats av elavbrott hade på fredagskvällen fått tillbaka strömmen, men fortfarande vid 22-tiden var uppemot 10.000 hushåll strömlösa.

Flera dödsfall

Ovädret vållade minst två dödsfall under dagen.  I Virestad i södra Småland hittades en man i morse livlös under ett träd som fallit, och en man som arbetade med röjningsarbete utanför Hörby fick ett fallande träd över sig och skadades så svårt att han senare avled.

I Mora påträffades en äldre kvinna död i snön utanför ett hyreshus, men det är oklart om dödsfallet vållats av ovädret eller har andra orsaker.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stormen Sven

Mer i ämnet