Sverigedemokraterna ensamma om att förespråka munskydd

Uppdaterad
Publicerad

Av riksdagens åtta partier är Sverigedemokraterna ensamma om att förespråka munskydd, det visar SVT Nyheters kartläggning. Samtidigt menar regeringen att politiker inte ska lägga sig i frågan.

– I Sverige tar inte partierna medicinska beslut. Det gör expertmyndigheterna, skriver Socialdemokraterna.

I Sverige har inte allmänheten uppmanats att bära munskydd i exempelvis butiker eller kollektivtrafiken. Enligt Folkhälsomyndigheten saknas tillräcklig forskning som visar att masker är ett effektivt sätt att minska smittspridningen.

Myndigheten tror snarare att munskydd skulle kunna skapa en falsk trygghet hos människor och leda till att medborgarna slutar distansera sig från varandra.

– Att hålla avstånd är mycket viktigare än att bära ansiktsmasker, sa Anders Tegnell i Aktuellt den 13 augusti.

– Ansiktsmasker kan aldrig bli ett substitut till att hålla avstånd, då ökar vi definitivt risken för smittspridning i samhället, sa han.

”Borde följa WHO:s rekommendation”

Samtidigt uppmanar världshälsoorganisationen WHO att munskydd används på offentliga platser där det är svårt att hålla avstånd från varandra.

– Den här rekommendationen tillämpar många andra länder och det borde vi göra även här, säger Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.

SD ensamma i kritiken

Sverigedemokraterna vill därför att både Folkhälsomyndigheten och regeringen uppmanar medborgarna att bära munskydd i denna typ av situationer.

Men Sverigedemokraterna är ensamma om att göra partipolitik av frågan. Inget annat parti går emot Folkhälsomyndighetens bedömning, visar SVT:s kartläggning.

– I Sverige tar inte partierna medicinska beslut. Det gör expertmyndigheterna, skriver Socialdemokraterna i ett uttalande till SVT Nyheter.

Så tycker partierna i frågan

SVT Nyheter har frågat samtliga riksdagspartier om deras syn på rekommendationerna kring munskydd. Här kan du läsa samtliga partiers svar:

SVERIGEDEMOKRATERNA:

Sverigedemokraterna anser att Sverige bör följa WHO:s rekommendationer om munskydd. Vi vill därför se att regeringen uppmanar allmänheten att bära munskydd i miljöer där distans inte kan hållas.

MODERATERNA:

Moderaterna anser att det är vetenskaplig forskning och beprövad erfarenhet som ska ligga till grund för eventuellt ändrade rekommendationer avseende användning av munskydd. Det är därtill viktigt att komma ihåg att det alltid är regeringen som har det övergripande nationella politiska ansvaret för frågor som rör smittskyddet.

KRISTDEMOKRATERNA:

KD har som parti inte tagit ställning för eller mot munskydd.

LIBERALERNA:

Liberalerna anser att rekommendationer måste grundas i fakta och att nya bedömningar kontinuerligt behöver göras, allteftersom kunskapen växer eller läget förändras. Om munskydd är en effektiv smittskyddsåtgärd behövs en rekommendation, annars inte.

CENTERPARTIET:

I offentligheten där det inte går att hålla avstånd till varandra rekommenderar WHO att munskydd används. Vi tolkar också Folkhälsomyndighetens uttalanden under sommaren som att myndigheten har beredskap för att införa en liknande rekommendation i Sverige, om smittspridningen skulle öka igen. Detta handlar om en medicinsk bedömning och där är inte vi som politiskt parti bäst lämpade att göra en sådan bedömning.

SOCIALDEMOKRATERNA:

Vi och myndigheterna följer forskningen och andra länders erfarenhet av munskydd. I Sverige tar inte partierna medicinska beslut. Det gör expertmyndigheterna och vi litar på deras expertkunskap och följer deras rekommendationer.

MILJÖPARTIET:

Folkhälsomyndigheten följer kunskapsläget och är de som bäst kan göra avvägningar om vad som är den bästa rekommendationen i den svenska kontexten. Vi har förtroende för att de återkommer med rekommendationer om och när det är nödvändigt.

VÄNSTERPARTIET:

Vi fortsätter att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Om vi som land rekommenderar munskydd finns det en risk att rekommendationen om munskydd förtar avstånd. Då ökar smittorisken. I exempelvis i Spanien, Italien och Storbritannien ökar smittan trots krav på munskydd, förmodligen på grund av att just avstånd inte respekteras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.