Inrikesminister Mikael Damberg kommer kl. 14.15 i eftermiddag att hålla en pressträff tillsammans med med John Ahlberk, generaldirektör på Statens haverikommission. Foto: DPLAY / TT

Regeringen lämnar besked om Estonia

Uppdaterad
Publicerad

Inrikesminister Mikael Damberg kommer kl. 14.15 i eftermiddag att hålla en pressträff tillsammans med John Ahlberk, generaldirektör på Statens haverikommission. SVT kunde på torsdagskvällen berätta att de tre haverikommissionerna i Sverige, Estland och Finland idag väntas meddela att de vill utföra nya dykningar vid Estonia för att bland annat undersöka uppkomsten till de två hål som finns i skrovet.

Bakgrunden till beslutet är Discoverys avslöjande om att det finns hål i fartygets skrov.

Under fredagen kommer den svenska haverikommisionen att skicka en hemställan till regeringen om att lagen om gravfrid vid fartyget bör ändras, för att möjliggöra nya dykningar.

Bekräftar ny information

Den svenska haverikommissionen bekräftar för SVT Nyheter att ny information är att vänta fredag eftermiddag.

– Vi hoppas kunna lämna mer information om var vi står kring de nya uppgifterna, säger Jonas Bäckstrand som är utredningsordförande i Statens Haverikommission.

Kan du bekräfta att det kommer handla om dykningar?

– Det kan jag inte göra i nuläget, säger han.

Inga svar från regeringen

Enligt uppgifter till SVT Nyheter har regeringen informerats om den hemställan som kommer skickas ut.

– Vi har inga kommentarer kring dessa uppgifter. Du får återkomma, säger inrikesminister Mikael Dambergs (S) pressekreterare till SVT.

Stöd för beslutet

Beslutet om nya dykningar väntas ha ett brett stöd bland allmänheten. Närmare två av tre personer i både Sverige och Estland vill se nya dykningar vid vraket. Detta enligt två opinionsundersökningar som SVT kunde presentera i ett samarbete med det estniska mediebolaget Ekspress Meedia under torsdagen.

Det är oklart hur snabbt lagen kan komma att ändras och när de nya dykningarna kommer äga rum.

852 personer omkom

Passagerarfärjan Estonia förliste den 28 september 1994. Den officiella rapporten från 1997 slog fast att det inte fanns några hål i fartygets skrov.

Av 989 personer ombord förolyckades 852 människor. Bara 137 personer överlevde katastrofen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.