EU-magasinet – den dystra ekonomiprognosen

Uppdaterad
Publicerad

Om den dystra ekonomiprognosen, utvidgningen och brexitförhandlingarna.

EU-kommissionens mycket dystra prognos spår en tillbakagång för samtliga medlemsländer och bedöms vara den värsta hittills i EU:s historia.

Kommissionen räknar med att BNP minskar med 7,4 procent och att arbetslösheten blir runt nio procent inom EU. Där slår arbetslösheten särskilt hårt mot Medelhavsländerna som ju är mycket beroende av turismen.

EU-magasinet 2020

– Pandemin har visat att nationalstaterna ser det som en reflex att se om sina egna hus, men att EU sedan försökt styra upp det, menar Björn Fägersten på Utrikespolitiska institutet. Det gäller t ex Tyskland och Frankrike som införde restriktioner för vad man kunde exportera, men som sedan fick rätta in sig i ledet.

Det finns ju också en konflikt mellan nord och syd när det gäller ekonomin. Tyskland och Sverige uttrycker en skepsis när det gäller länder som Italien och Spanien som inte hållit igen. Frågan där är om det ska vara lån eller bidrag, menar Rolf Fredriksson, journalist och tidigare Europakorrespondent för SVT.

Även utvidgningen mot västra Balkan diskuterades på senaste toppmötet, men där går det trögt och den delen har hamnat i skuggan av coronakrisen.

Programledare: Niklas Svensson.

Nyfiken på kommande sändningar? Prenumerera på Forums tablå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-magasinet 2020

Mer i ämnet