EU-magasinet – om rättsstatens principer och EU:s agerande utomlands

Uppdaterad
Publicerad

I början av oktober debatterade EU-parlamentet bland annat rättsstatsprincipens koppling till långtidsbudgeten. Ska det gå att stoppa bidrag till EU-länder som inte uppfyller rättsstatens principer och i så fall hur?

Det tyska ordförandeskapet har försökt komma med ett förslag om hur brott mot rättsstatens principer ska tolkas vilket innebär att brottet måste vara konstaterat och det sin tur leder till mycket hög bevisföring.

Både EU-journalisten Ylva Nilsson och SVT:s EU-reporter Christoffer Wendick tror inte att det kommer att fungera. Polen och Ungern, som är de länder som mest utpekas , kommer att hitta kryphål och det hela blir alldeles för luddigt, anser de.

EU-magasinet 2020

Bulgarien är EU:s mest korrupta land

Nu har även Bulgarien seglat upp som problemstat där tusentals människor under en längre tid har demonstrerat på gatorna mot korruption och där man krävt premiärministerns avgång.

– Bulgarien är EU:s mest korrupta land, menar Christoffer Wendick, där en tredjedel av alla offentliga upphandlingar är riggade.

Den andra stora frågan som diskuterades i EU-parlamentet är hur EU ska agera utrikespolitiskt. Det har t ex tagit två månader innan EU kunde komma överens om att införa sanktioner mot Belarus, det som tidigare kallades Vitryssland. Frågan blockerades av Cypern, som inte var emot sanktioner i sig, men som ville att det också skulle införas sanktioner mot Turkiet. Turkiet och Cypern har en konflikt om energifyndigheter och territorialvatten.

Programledare: Niklas Svensson. Inspelat den 8/10

Nyfiken på kommande sändningar? Prenumerera på Forums tablå

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-magasinet 2020

Mer i ämnet