Sverige har skärpt åtgärderna mot rökning flera gånger, senast 2005 då det blev förbjudet på restauranger. Men folkhälsominister Gabriel Wikström (S) vill göra mer. En utredare får nu i uppgift att titta på de förslag som Folkhälsomyndigheten presenterade i fjol om nya rökfria zoner utomhus, skriver Wikström på DN:s debattsida. Exponeringsförbud för tobaksvaror i butiker och neutrala tobaksförpackningar ska också utredas.
Lönsam åtgärd
Att försöka minska rökningen är en bra idé och en lönsam åtgärd, enligt Magnus Stenbeck, tobaksforskare vid Karolinska institutet. Men för folkhälsan i stort får ett utökat rökförbud utomhus sannolikt liten effekt, bedömer han.
-Minskade möjligheter att röka och få tag på cigaretter gynnar hälsan för rökare. Däremot finns det såvitt jag vet ingen evidens för att passiv rökning utomhus skulle orsaka några särskilda hälsoeffekter hos allmänheten. För dem som inte röker är det den rökiga inomhusmiljön som skadar mest, säger han.
Svenskarna röker redan minst i världen, enligt Stenbeck, och andelen har stadigt minskat. I dag finns knappt en miljon rökare, vilket kan jämföras med 1980-talet då en tredjedel av vuxna svenskar rökte. Ändå är rökningen den enskilt största riskfaktorn för ohälsa i samhället. Varje år insjuknar cirka 100 000 svenskar på grund av rökning och runt 12 000 dör, enligt Socialstyrelsen. Även utan åtgärder skulle dock dessa siffror minska framöver, påpekar Magnus Stenbeck.
-De baserar sig på rökning som skedde för 30 år sedan. Eftersom rökningen minskat sedan dess kommer dess skadeverkningar också per automatik att avta, säger Stenbeck.
Tuffa lagar utomlands
I flera andra länder är lagarna mot rökning betydligt tuffare, med exempelvis rökfria badstränder, parker och gator och Gabriel Wikström är inte orolig för att åtgärderna ska uppfattas som förmynderi.
-Det finns en stor förståelse och acceptans för att man inte ska få röka var som helst redan i dag, säger han.
Krogbranschen är dock kritisk.
-När rökförbudet inomhus infördes var det tydligt att ett skäl till att det gick så bra och smidigt var att man hade någonstans att hänvisa. Om man förbjuder rökning även utomhus frågar vi oss vart rökarna ska ta vägen, vart ska vi hänvisa, säger Stefan Lundin, chefsjurist på den svenska besöksnäringens branschorganisation Visita.
Han befarar att ett rökförbud även på uteserveringar kan orsaka störningsproblem och nedskräpning och svårigheter för restaurangföretagen.
-Vi förespråkar inte rökning på något sätt. Men man får inte sätta restaurangföretagen i en situation där det blir stökigt utanför restaurangerna och ogörligt att genomföra.