S höjer skatter och barnbidrag

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna höjer skatter och barnbidrag i sitt budgetförslag. Men partiet lägger mindre än regeringen på reformer.

Enligt partiets ekonomisk-politiska talesperson, Magdalena Andersson, gör S sina satsningar på ett sätt som stimulerar hushållen och ekonomin, snarare än storbolagen.

-Att göra en så stor bolagsskattesänkning som regeringen gör är väldigt ineffektiv konjunkturpolitik, det kan man fråga vilken ekonom om som helst. Att ge pengar till vanliga löntagare och barnfamiljer, det är konjunkturstimulans, säger Andersson om S-alternativet till regeringens budgetproposition för 2013.

Skuggbudgetar

Fem miljarder mindre

S satsar fem miljarder mindre än regeringen på reformer nästa år, 18 miljarder jämfört med 23. Det behövs en buffert att ta till om läget skulle försämras ännu mer, enligt S. Att göra som regeringen vore att börja äventyra det finanspolitiska ramverket och kliva ut på en sluttande iskana, enligt Andersson vars budget snabbare än regeringen ska leda tillbaka till överskottsmålet på 1 procent i de offentliga finanserna.

S återställer

S säger nej till halva den sänkning av bolagsskatten som regeringen föreslår, tar tillbaka halveringen av arbetsgivaravgifterna för unga under 26 år och föreslår att krogmomsen återställs till 25 procent. Bara det ger cirka 26 miljarder att använda till annat. Magdalena Andersson beskriver regeringens prognoser som alltför optimistiska. S har inte gjort någon egen prognos över arbetslösheten, men hävdar att S-politiken omgående skulle innebära en minskning.

-Det bör få effekt direkt, säger Andersson och hänvisar bland annat till förslag om 65 000 platser i utbildning, yrkesintroduktion och arbetsmarknadspolitiska åtgärder.

S räknar in tio miljarder på kontor ”stimulanser till hushållen”. Barnbidraget och studiebidraget för gymnasieungdomar höjs med 100 kronor per månad. Det kostar 2,4 miljarder kronor. Underhållsstödet höjs med 50 kronor per barn och månad. Avgiften till A-kassan sänks och arbetslöshetsavgiften avskaffas. Det kostar 2,5 miljarder kronor.

(TT)

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skuggbudgetar

Mer i ämnet