Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
– Det som hänt sedan valdagen är hemskt och kan aldrig förlåtas, säger den belarusiska oppositionsledaren Svetlana Tichanovskajas i en intervju med SVT. Foto: SVT.

Tichanovskaja: ”Vi är ingen opposition, vi är i majoritet”

Uppdaterad
Publicerad

Trots att Alexander Lukasjenko inte visar några tecken på att kliva ned sviktar inte oppositionsledaren Svetlana Tichanovskajas övertygelse: Det belarusiska folket kommer att segra. I en intervju med SVT:s Agenda säger hon att hon kommer att återvända till Belarus först när regeringen börjar släppa flera politiska fångar, bland dem hennes man.

Det har gått snart en månad sedan det belarusiska presidentvalet, som precis som varje upplaga sedan 1994 slutat på samma sätt. Men även om Alexander Lukasjenko alltjämt är landets ledare har valet lett till kraftiga protester. Och trots att säkerhetsstyrkor har slagit ned hårt mot demonstranter och gripit journalister verkar demonstrationsviljan inte avta.

– Det som har hänt sedan den 9 augusti (valdagen, reds. anm.) är fruktansvärt och kommer varken att glömmas bort eller förlåtas. Men brotten mot det belarusiska folket tvingade det att att fortsätta gå ut på gatorna, säger Svetlana Tichanovskaja.

Kommenterar inte uppmärksammad video

Oppositionsledaren är alltjämt i exil i Litauen, dit hon enligt henne själv reste för sin egen säkerhets skull. Därifrån har hon uppmanat till fortsatta protester mot Lukasjenko. Så lät det dock inte inte en video som kort efter att hon lämnade landet släpptes av den statliga nyhetsbyrån.

I den var budskapet det motsatta, något som fick hennes medarbetare att misstänka att Tichanovskaja tvingats att spela in videon.

Själv vill hon inte kommentera spekulationerna.

– Jag är inte redo att prata om det än. Kanske i framtiden.

”Vi är i majoritet”

Samtidigt som du är i säkerhet uppmanar du till fortsatta protester med alla risker det innebär. Hur ser du på det?

– Jag förstår mitt ansvar, men jag är bara en inspirationskälla, inte en ledare. Så som situationen ser ut i dag är varje belarusier sin egen ledare, säger Tichanovskaja.

Trots det har hon beskrivits som just en ledare för oppositionen, en beskrivning hon vänder sig mot.

– Det finns ingen opposition, vi är i majoritet. En majoritet som vill leva i ett säkert och fritt land där ingen grips för att ha uttryckt sin åsikt och där det är möjligt att rösta på vilken president man vill.

Se hela intervjun i Agenda, klockan 21.15 i SVT 2.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer