Tjugo år med galna ko-sjukan

Uppdaterad
Publicerad

Det första fallet av galna ko-sjukan, eller BSE som sjukdomen egentligen förkortas, konstaterades redan 1986 i West Sussex i England. Men det var först sedan den mänskliga varianten av sjukdomen upptäcktes 1995 som rädslan för och medvetenheten om sjukdomen spred sig.

1986:

Lantbrukaren Peter Stent i West Sussex i England anmälde att en av hans kor uppförde sig onormalt och oförklarligt. I november konstaterade forskare att kon led av nervsjukdomen BSE, men veterinärer och forskare var förbryllade över sjukdomen som liknade fårsjukdomen scrapie.

Forskare föreslog att smittan kan ha kommit från infekterat djurfoder.

1988:

Drygt 2.000 BSE-smittade kor har konstaterats i Storbritannien.

Den brittiska regeringen tillsatte en utredning som granskade risken för att BSE överförs till människan och ett förbud infördes mot användandet av kött- och benmjölsfoder.

1990:

Den brittiska regeringen försökte lugna allmänheten och jordbruksministern John Selwyn framträdde tillsammans med sin dotter ätande en hamburgare.

1992:

Antalet BSE-smittade kor nådde sin höjdpunkt. Drygt 37.000 fall av BSE-smitta upptäckes under året och tre av tusen kor i Storbritannien bedömdes vara smittade.

1994:

Bruk av djurprotein i djurfoder förbjöds inom hela EU förutom i Danmark.

1995:

Situationens allvar blev uppenbar när 19-årige Stephen Churchill avled i en ny variant av Creutzfeldt-Jacobs sjukdom (CJD) som misstänktes ha samband med galna ko-sjukan.

Den brittiska regeringens anlitade forskare förnekade dock ett samband mellan BSE och CJD.

1996:

Den 20 mars tvingades den brittiska regeringen meddela att ett sannolikt samband mellan BSE och CJD hade klarlagts.

En vecka senare förbjöd EU all export av brittiskt nötkött.

Den brittiska regeringen införde ett destruktionsprogram som skulle säkerställa att alla kor äldre än 30 månader inte nådde livsmedelshandeln. Omkring 4,5 miljoner djur hamnade under de kommande åren i brännugnarna.

1997:

De första BSE-fallen registrerades utanför Storbritannien. Sju länder rapporterade BSE-fall. Värst drabbades Irland, Portugal och Schweiz.

Ytterligare bevis för ett samband mellan BSE och CJD lades fram.

1998:

Efter omfattande åtgärder för att få fram BSE-fria boskapskullar hävde EU-kommissionen stegvis exportförbudet för brittiskt nötkött, men Tyskland och Frankrike vägrade att importera brittiskt kött och exporten var bara en bråkdel av vad den var före galna ko-krisen.

Samtidigt som exportstoppet hävdes för Storbritannien infördes ett liknande mot Portugal.

2000:

Det första BSE-fallet i Norden upptäcktes på en dansk gård.

Debatten om galna ko-sjukan tog åter fart i Europa efter ett par års relativt lugn sedan flera nya länder, däribland Tyskland, drabbats och antalet fall i Frankrike ökat. EU:s jordbruksministrar beslutade att alla kor äldre än 30 månader som slaktas ska testas för BSE.

Ett sex månader långt totalförbud för animaliskt köttfoder infördes.

2001:

Debatten om galna ko-sjukan fortsatte med oförminskad styrka. Några länder, däribland Sverige, fick undantag från EU:s beslut om masstester.

EU-länderna har mycket svårt att enas om ett gemensamt åtgärdsprogram mot galna ko-sjukan.

Omkring 80 personer har dött av CJD, de allra flesta i Storbritannien. Forskare har svårt att göra uppskattningar av hur många människor som kommer att insjukna i CJD eftersom inkubationstiden är okänd. Brittiska forskare anger ett spann på 100-136.000 dödsfall.

2003:

Efter larm om att misstänkta fall av BSE finns i USA stoppar en rad länder import av amerikanskt nötkött. Importstoppet blir ett hårt slag för USA:s köttindustri.

En 27-årig sicilianska avlider i CJD och Italien får därmed sitt första fall.

2005:

I april har siffran på konstaterade fall av BSE i Storbritannien stigit till sammanlagt 184.000.

En 26-årig kvinna som konstaterades smittad CJD avled på tisdagen och blev därmed den första i Nederländerna att dö i sjukdomen. En man i Japan avlider också i CJD. Sammanlagt är mellan 150 och 170 misstänkta eller konstaterade fall av CJD kända i Europa – 153 av dem fanns i Storbritannien.

2006:

Det första svenska fallet av BSE konstateras i Sverige.

USA exporterar troligen smittat kött till Japan, vars tidigare importstopp på grund av BSE av nötkött från USA upphävdes så sent som hösten 2005.

Fakta om TSE-sjukdomar

Galna ko-sjukan och den mänskliga varianten Cretzfeldt Jacobs sjukdom ingår i gruppen TSE-sjukdomar.

TSE = transmissibla spongiforma encefalopatier. Sjukdomen medför att hjärnan får en tvättsvampsliknande struktur med stora håligheter.

BSE = bovin spongiform encefalopati. Sjukdomen orsakas av smittämnet prion, som är ett protein. Prion angriper hjärnvävnad, ryggmärg, ögon, delar av tarmen samt tonsillerna.

Smittan har hittills aldrig påträffats i själva köttet hos ett djur.

Symptomen på BSE är bland andra avmagring, nervositet, aggressivt beteende, balansproblem och muskelryckningar.

Man tror att smittan kommer ifrån fårsjukdomen scrapie, också den en TSE-sjukdom. Smittade får har troligen ingått i djurfoder som innehållit kött- och benmjöl.

Hittills har mellan 150 och 170 misstänkta och konstaterade fall av Creutzfeldt Jacobs sjukdom, de flesta av fallen fanns i Storbritannien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.