Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Flyganalytikern om Norges SAS-besked: ”Det kommer inte rädda flygbolaget”

Uppdaterad
Publicerad

Den norska regeringen har meddelat att de inte går in med nya pengar i det tungt skuldsatta flygbolaget SAS. Däremot öppnar de upp för att omvandla delar av skulden till aktier. Men vad innebär egentligen det här? Det försöker flyganalytikern Jan Ohlsson reda ut.

Att den norska regeringen kan tänka sig omvandla runt 1,5 miljarder kronor av SAS skuld till aktier kan ses som en hjälp på traven för flygbolaget. Flyganalytikern Jan Ohlsson tror däremot inte att enbart den åtgärden räcker för att rädda bolaget.  

– SAS har ju skulder på 20 miljarder kronor totalt. Om vi jämför med flygbolaget Norweigan, som i princip inte har några skulder alls just nu, så är det en lång bit kvar, säger han.

Norge måste agera försiktigt  

Beskedet om en möjlig aktieomvandling istället för friskt kapital tror Ohlsson kom ganska väntat för SAS del. Detta förklarar han med att den norska staten måste agera försiktigt i frågan för att undvika stora konsekvenser. 

– Det står en väldigt massa arbetstillfällen i privata, nysatsade, nykonstruerade flygbolag i Norge på spel. Även småsparare som har investerat aktier i de mindre flygbolagen. Då kan man inte gå och slösa massa skattemedel på SAS menar Norges näringsminister, säger Ohlsson.  

Vill ha kvar SAS

Enligt Ohlsson ligger det ändå i Norges intresse att SAS klarar sig.

– Den norska flygtrafiken är den mest livskraftiga och mest inkomstbringande av de tre skandinaviska länderna och inrikestrafiken är enormt viktig. Man vill gärna ha SAS kvar som en konkurrent och spelare för att inte andra flygbolag eller SAS själva ska få monopol. 

Hör flyganalytikern Jan Ohlsson berätta om SAS och den norska regeringen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.