Foto: AP Photo/Lisa Leutn

”Tre frågor som hänger i luften efter valrysaren”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Nästan en miljon röster skiljer ettan SPD från tvåan CDU vid midnatt och rösträkningen går in på ny dag. Försprånget ser ointagligt ut. Men det finns flera frågetecken som bara kan besvaras med säkerhet när alla röster är räknade. Vilket troligen sker under morgonkvisten.

Christoffer Wendick

Europakorrespondent

Klarar Die Linke 5 procentsspärren?

Det är på håret ifall partiet kommer åka ur förbundsdagen eller med nöd och näppe klarar sig kvar. Ännu vid midnatt hade partiet bara precis 5 procent av rösterna, vilket är spärren för att få sitta i det tyska parlamentet. Skulle partiet halka under gränsen kommer detta påverka mandatfördelningen mellan de andra partierna. Det vore definitivt också spiken i kistan för tanken på en vänsterkoalitionsregering, även om den med hittills räknade röster ändå inte ser ut att kunna få majoritet.      

Hur blir den exakta mandatfördelningen?

Exakta mandatfördelningen? Antalet röster och procent måste omvandlas till mandat i förbundsdagen. Först när detta skett kan man se de exakta styrkeförhållandena mellan partierna. Först då vet man säkert vilka koalitioner som är möjliga, och hur stor majoritet de teoretiskt kan samla i förbundsdagen.

Vid midnatt ser de två mest omtalade koalitionerna “Trafikljus” (SPD, FDP och de Gröna) samt “Jamaica” (CDU/CSU, FDP och de Gröna) ut att med råge klara detta. 

Alltså, man måste veta exakt vem som ska sitta i förbundsdagen och i slutändan rösta fram en ny kansler. 

Var hamnar Armin Laschet?

Det är inte säkert att CDU-partiledaren, som vill bilda en “Jamaica”-regering, ens själv kommer in i förbundsdagen. I våras drog han sig ur kampen om ett direktmandat i sin egen valkrets. Som partiledare och kanslerkandidat var detta uppseendeväckande, både Kohl och Merkel ställde alltid upp i sina hemmavalkretsar. Många tror att han varit rädd att förlora mot utmanare från de Gröna och SPD.  

Laschets hopp står nu till en delstatslista som istället kan ge honom ett utjämningsmandat. Det stora frågetecknet är hur många utjämningsmandat CDU/CSU kommer att tilldelas och ifall dessa kommer räcka till Laschet. Vanligtvis vinner CDU/CSU så många direktmandat att de inte får särskilt många utjämningsmandat. 

Skulle Laschet hamna utanför förbundsdagen kan han inte bli ledare för CDU/CSU:s partigrupp, vilket är en nyckelposition när förhandlingarna om ny regering drar igång. Skulle CDU/CSU välja eller tvingas gå i opposition så kommer Laschet - utan plats i förbundsdagen – då inte kunna bli oppositionsledare och delta i debatter.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.