Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör statsvetaren Jenny Madestam om tre möjliga scenarier för misstroendeomröstningen. Foto: Paul Wennerholm/TT, SVT, Henrik Montgomery/TT

Tre scenarier i politiska rysaren: ”Då har vi regeringskris”

Uppdaterad
Publicerad

Oavsett om den politiska vilden Amineh Kakabaveh röstar för eller emot justitieminister Morgan Johansson – eller inte röstar över huvud taget – sitter statsminister Magdalena Andersson sannolikt kvar fram till valet, säger statsvetaren Jenny Madestam. 

Statsministern har tidigare sagt att om justitieminister Morgan Johansson (S) fälls i den kommande misstroendeomröstningen så avgår hon och hela regeringen.

Allt hänger nu på Kakabaveh eftersom läget är så pass jämnt – Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna samlar 174 av de 175 mandat som krävs för att fälla ministern. 

– Den större följdeffekten av att Morgan Johansson blir bortröstad är att då att Magdalena Andersson avgår som statsminister. I det fallet avgår regeringen också. Då har vi helt enkelt en regeringskris, säger Madestam.

Madestam tror inte på en ny statsministeromröstning, utan bedömer att Andersson kommer kunna sitta kvar fram till riksdagsvalet.

– Det mest sannolika är att den nuvarande regeringen sitter kvar som expeditionsregering fram till valet.

Hör statsvetaren Jenny Madestam kommentera vad Kakabavehs beslut kan betyda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.