Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kommunpolis George Nilsson berättar om framgången bakom rekryteringen av fler poliser från Blekinge. Foto: Martin Axelsson Därth/SVT

Trendbrottet: Populärt att bli polis i Blekinge

Publicerad

Fler nyutbildade poliser söker sig till Blekinge. För tredje terminen i rad fyller polisområdet sina cirka 25 platser.

Men så har det inte alltid varit.

Vårterminen 2021 lockade polisområdet Blekinge-nordöstra Skåne inte tillräckligt många färdigutbildade poliser, och identifierades då som ett av fem prioriterade områden av Polismyndigheten.

Genom kampanjer på sociala medier, men även ett ökat fokus på aktiviteter där Blekingeborna får möta och ställa frågor om yrket till kommunpoliserna, har man lyckats öka intresset av att bli polis i sin hemkommun. Det visar siffror som SVT Nyheter Blekinge tagit del av.

Fler lokalt förankrade poliser

Numera fyller polisområdet sina platser av 20-25 nya poliser varje termin, varav många har lokalpolisområdena Karlskrona eller Karlshamn som sina förstaval.

– Nu kommer vi att få sex poliser som hade Karlshamn som förstahandsval, det har vi inte sett tidigare, säger Karlshamns kommunpolis George Nilsson.

För honom är det avgörande för polisens långsiktiga arbete att man lyckas rekrytera poliser med lokal koppling.

– Det är jätteviktigt att vi får folk med god lokalkännedom som vill göra förändring i området.

Se mer om hur polisen jobbat med lokal rekrytering i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.