Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Elon Musk lade bud på Twitter precis innan techsektorn rasade på börsen. SVT:s techkorrespondent Alexander Norén tror att Teslagrundaren nu vill förhandla ner priset. Foto: TT

Elon Musk ska analysera fejkkonton innan han beslutar om Twitterköp

Uppdaterad
Publicerad

Elon Musks köp av Twitter fortsätter att dra ut på tiden. Detta efter att han velat kontrollera antalet spam- och fejkkonton på plattformen innan han bestämmer sig. Nu har Twitter gett honom fram till juli-augusti att analysera datan på egen hand.

I mitten av april kom nyheten att Teslagrundaren Elon Musk planerar att köpa Twitter. Kort därefter pausade han köpet efter ett ifrågasättande av antalet fejkkonton på plattformen.

– Eftersom han får betalt av annonsörerna för riktiga användare så menar han att det finns väldigt mycket luft i bolagets affärer och han vill därför vara säker på exakt hur många riktiga användare det är, säger SVTs techkorrespondent Alexander Norén.

Norén tror också att argumentet om fejkkonton kan vara Musks sätt att förhandla ned priset, med hänvisning till att flera techaktier rasat under våren. Men i kontraktet finns det en bestämmelse om tio miljarder svenska kronor i vite vid utdragen affär.

-  Om han inte får femtio, hundra miljarder i rabatt är han nog lockad att ta tio miljarder kronor i böter, säger Norén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.