Fallet i Storbritannien är speciellt då de terrormisstänkta männen på pappret är statslösa, efter att Storbritannien fråntagit misstänka IS-krigare medborgarskapen. Männen greps av USA-stödda styrkor i Syrien.
Det intressanta för USA, vad gäller kontakten med Storbritannien, är framför allt att få information om männen som kan underlätta vid en rättegång. Det har den brittiska regeringen också gått med på. Kritikerna i Storbritannien menar att den brittiska regeringen borde ställa krav på att dödsstraffet inte utdöms innan de överhuvudtaget lämnar ut information om männen.
Svenska terrorister har dömts i USA
Något exakt likadant fall har aldrig hänt med koppling till Sverige. Men även svenska terrorister har gripits utomlands och sedan utlämnats för att dömas i USA. Sommaren 2012 greps två svenska medborgare i östafrikanska Djibouti misstänka för att ha stridit för terrororganisationen al-Shabaab. Männen utlämnades till USA efter förhandlingar mellan Sverige och amerikanska myndigheter. Svensk underrättelsetjänst lämnade även ut information om männen till USA. De dömdes till sist i New York i januari 2016 till 11 års fängelse. Vad som sades i förhandlingarna och vilka krav Sverige ställde innan utlämningen är oklart.
Skadestånd efter Egypten-avvisning
Både Sverige och Storbritannien är bundna vid att följa EU:s hållning om dödstraffet vilket gör att en utlämning, utan löften om att dödstraff inte utdöms, inte ska vara möjlig.
EU är lika tydligt emot tortyr. I det uppmärksammade fallet med tvångsavvisningarna till Egypten i december 2001 gick Sverige med på att, med hjälp av CIA, avvisa två terrormisstänkta svenskar till Egypten trots vetskap om att de kunde utsättas för tortyr. De två avvisade männen har senare fått skadestånd på 3 miljoner kronor var. En av dem har i efterhand kunnat återvända till sin familj i Sverige.