Olika logotyper för Facebook. Bilden är en arkivbild. Foto: Johanna Geron / TT

Facebook döms till rekordböter i Ungern – lockar med falsk information

Uppdaterad
Publicerad

Konkurrensverket i Ungern dömer Facebook till böter efter att företaget lockat med uppgiften om att ”det är gratis och alla kan bli medlemmar”. Men konkurrensverket menar att användarna ändå betalar – med sin data.

På Facebooks startsida mellan 2010 och början av 2019, stod det att ”det är gratis och alla kan bli medlemmar”, men detta menar konkurrensverket i Ungern var vilseledande, rapporterar AP berättar tyska Handelsblatt.

Facebook tjänar i dag pengar på att samla in data som genereras av att användarna gillar, delar och lägger upp saker på sajten. Datan säljs sedan till annonsörer som köper informationen för att optimera sin försäljning så mycket som möjligt.

Konkurrensverket anser därmed att tjänsten inte alls är gratis utan användarna betalar med sin data och att företaget inte varit tydliga med det.

Bild på Facebooks startsida under 2014. Foto: SVT

Rekordsumma i böter

Konkurrensverket dömde därför Facebook till en rekordsumma för landet på 1,2 miljarder forint vilket motsvarar cirka 38 miljoner kronor. Det är den högsta bötessumman som myndigheten någonsin dömt ut.

I domen skriver konkurrensverket också att Facebook nu har ändrat sin slogan på sidan till att ”det går snabbt och smidigt”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.