Amerikanska trupper i Logarprovinsen i Afghanistan tidigare i år. Foto: Reuters/Omar Sobhani

Uppgifter: USA kallar hem halva styrkan från Afghanistan

Uppdaterad
Publicerad

Bara dagar efter att Donald Trump gett besked om att USA drar sig ur Syrien kommer uppgifter om att halva styrkan kallas hem från Afghanistan.

I onsdags gick Donald Trump ut med att IS är besegrat och att USA nu avvecklar sin militära närvaro i Syrien. Nu uppger flera amerikanska medier att trupper också kommer att kallas hem från Afghanistan.

I nuläget finns 14 000 amerikanska militärer i landet i syfte att bekämpa terrorism eller på Nato-uppdrag för att stödja afghanska styrkor. Den siffran ska halveras, enligt bland andra New York Times, som hänvisar till två inte namngivna försvarskällor.

Även CNN har en icke namngiven försvarskälla som uppger detta.

Försvarsministern avgår

Det här sker i ljuset av att Jim Mattis sin avgång sent på torsdagskvällen. Han skrev i ett brev att han anser att Donald Trump ska ha en försvarsminister med åsikter som är mer i linje med hans egna. Utan att explicit nämna tillbakadragandet i Syrien eller uppgifterna om Afghanistan som skäl för sin avgång så tolkar amerikanska medier den som en direkt reaktion på besluten.

Mattis, och ett antal militära rådgivare på hög nivå, övertalade förra året Trump om att sända ytterligare manskap till Afghanistan där talibanerna gjort framsteg. Trump sade då att hans instinkter var att dra sig ur situationen i Afghanistan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer