Foto: AP/TT

USA-kännare: Trump har skapat ett team mer likt honom

Uppdaterad
Publicerad

Utnämningen av John Bolton som ny säkerhetsrådgivare i USA är en tydlig markering mot en allt hårdare hållning i amerikansk politik – nu när de ”vuxna”, en efter en, fått lämna Trump-administrationen.

– Nu har presidenten skapat ett säkerhetspolitiskt team som drar åt samma håll, säger USA-kännaren Frida Stranne.

De så kallade ”vuxna i rummet” inom Trump-administrationen, kunniga och erfarna i politiker som har försökt lägga band på presidenten, har en efter en fått lämna. Nu senast har säkerhetsrådgivaren H.R McMaster fått lämna över posten till John Bolton.

Enligt Dag Blanck, professor i nordamerikastudier vid Uppsala universitet, har Trump nu bildat en krets som är mer i samsyn.

– Trump har fått en nationell säkerhetsrådgivare som påminner mycket om honom själv. Han är bombastisk i sina uttalanden och mycket synlig publikt – till skillnad från McMaster, säger han.

”En kontroversiell hök”

Bolton har en tuffare hållning mot bland annat Nordkorea och under sin tid som FN-ambassadör var han starkt kritisk mot organet.

– John Bolton är vad vi brukar kalla en kontroversiell ”hök” inom det republikanska partiet, säger Frida Stranne, statsvetare vid Högskolan i Halmstad.

Förändringarna i Trump-administrationen tyder på att den amerikanska politiken tar ytterligare ett steg åt höger, blir mer konservativ och kommer att driva en hårdare politisk linje. Det går i linje med Trumps ledarstil, berättar Blanck.

– Han vill att det ska vara kaos och vill ha folk runt omkring sig som delar hans grundåsikter. Det i sin tur ger bilden av ett väldigt ovanligt presidentskap, som inte följer de mönster vi varit vana vid, säger han.

Vill ha en världspolis

Trump har bildat en liten krets som tydligt vill avveckla Iranavtalet, inte avfärda möjligheten för militära medel mot Iran och Nordkorea, och som vill ha en tuffare hållning mot omvärlden generellt och stärka USA:s roll i världen igen, berättar Stranne.

- Bolton representerar en syn om att USA visa sin styrka där det krävs och inte ge efter för andra, säger hon.

Enligt Stranne blir det nu lättare för Trump att driva en sådan politik när han lärt känna politiker som är mer som honom i olika sakfrågor.

– Trump var mycket oerfaren när han kom till Vita huset och nu skapar han ett team som har mer i samsyn. Tidigare har det varit väldigt många olika viljor, nu drar de åt samma håll, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.