USA:s avgående nationella säkerhetsrådgivare, H.R. McMaster Foto: TT

USA:s nationella säkerhetsrådgivare avgår

Uppdaterad
Publicerad

USA:s nationella säkerhetsrådgivare H.R McMaster lämnar sin post. Som efterträdare har Donald Trump utsett John R. Bolton. Presidenten twittrade själv ut beskedet på torsdagskvällen.

Donald Trump skriver på Twitter att H.R McMaster, i egenskap av nationell säkerhetsrådgivare, gjort ”ett enastående arbete och han kommer alltid att vara min vän”. McMaster kommer också att lämna den amerikanska militären, rapporterar tidningen New York Times.

Sedan Rex Tillerson lämade posten som USA:s utrikesminister förra veckan har spekulationerna kring McMasters framtid i Vita huset tagit ny fart, enligt nyhetsbyrån AP.

Vita huset: Avgångsbeslut i samförstånd

McMasters avgång kommer dessutom efter att det förra veckan läckt ut uppgifter från Vita huset om det telefonsamtal som Trump hade med Vladimir Putin efter det ryska presidentvalet. Trump ska inför samtalet ha uppmanats att inte gratulera Putin till segern. Trump gjorde det iallafall.

Sent på torsdagskvällen, svensk tid, stod det klart att den trestjärnige generalen gjort sitt som nationell säkerhetsrådgivare under Donald Trump. H.R. McMasters avgång har diskuterats en längre tid och beslutet har fattats i samförstånd, och ingen specifik incident ska ha haft något med saken att göra, heter det i ett uttalande från Vita huset.

McMaster tillträdde i februari 2017 efter att Michael T. Flynn, den förste att tjänstföra som nationell säkerhetsrådgivare i Trump-administrationen, tvingats bort.

Nytt lag inför mötet med Kim

John Bolton, 69 år, blir nu Trumps tredje man på posten på bara 14 månader. Bolton har beskrivits som en ”hök” som förespråkat användandet av militära insatser mot Iran och Nordkorea, och en hård linje mot Ryssland.

Myndighetskällor uppger för New York Times att en del av Donald Trumps strategi i förberedelserna inför mötet med Nordkoreas ledare Kim Jong-un, senare i vår, handlar om att stärka upp sitt lag.

I och med att CIA-chefen Mike Pompeo tar över Tillersons tidigare jobb som utrikesminister, i kombination med John Boltons tillträde på posten som säkerhetsrådgivare, får Trump nu in två nya spelare lagom till mötet med Kim.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.