USA:s utrikesminister Rex Tillerson får sparken.

Donald Trump sparkar utrikesminister Rex Tillerson

Publicerad

USA:s president Donald Trump sparkar utrikesminister Rex Tillerson – det skriver presidenten själv på Twitter.
CIA-chefen Mike Pompeo kommer att ta över posten.

På Twitter tackar Donald Trump Tillerson för hans tjänstgöring och gratulerar Pompeo och Haspel till de nya tjänsterna. I ett uttalande till flera amerikanska medier säger Trump att mycket har genomförts de senaste 14 månaderna, och han önskar Rex Tillerson lycka till.

”Mike Pompeo, chef över CIA, kommer bli vår nya utrikesminister. Han kommer göra ett fantastiskt jobb! Tack Rex Tillerson för din tid på posten. Gina Haspel kommer bli ny chef för CIA och därmed den första kvinnan på posten. Grattis till er alla!”, skrev Donald Trump på Twitter under tisdagen. Foto: Twitter

Tillerson fick ingen förklaring

Utrikesministern ombads kliva åt sidan redan i fredags, enligt Washington Post, som var först att berätta om nyheten. I samband med detta fick inte Tillerson någon förklaring till varför han var tvungen att sluta, skriver nyhetsbyrån AP med hänvisning till en källa inom utrikesdepartementet. Enligt CNN fick Tillerson inte prata med presidenten själv på fredagen.

Donald Trump säger till reportrar att han och Tillerson kom bra överens, men inte delade syn på vissa frågor, till exempel Iranavtalet.

– Vi tänkte inte riktigt på samma sätt. Pompeo och jag har en liknande tankeprocess, säger Donald Trump enligt CNN.

Trump säger också att han tog beslutet om det eventuella toppmötet med Nordkorea själv utan att prata med utrikesministern.

Tillerson: ”Vi står fortsatt inför stora politiska och säkerhetsmässiga utmaningar”

Tillerson höll själv en presskonferens på tisdagen där han uttalade sig om avskedet. Han förklarade bland annat att han omedelbart skulle delegera alla sina uppgifter som minister till medlemmar i sin stab, men lämnar formellt ifrån sig titeln den 31 mars.

– Det viktigaste är att försäkra oss om en rak och smidig maktöverföring, i en tid då landet fortsatt står inför stora politiska och säkerhetsmässiga utmaningar, säger Tillerson.

Han lyfte fram en del av vad han åstadkommit under sin tid som USA:s högsta diplomat, bland annat påtryckningskampanjen mot Nordkorea och vapenvilan i Syrien. Han pekar också på fortsatta utmaningar såsom relationerna till Kina och Ryssland.

Själv kommer Tillerson att lämna den politiska sfären, och återgå till det privata.

Pompeo: Tacksam och hedrad

CIA-chefen Mike Pompeo kommer att ta över posten som utrikesminister.

I sitt uttalande lyfter presidenten fram Mike Pompeos erfarenheter inom militären, kongressen och som CIA-chef och menar att han är väl förberedd för uppdraget.

I ett kort uttalande till pressen skriver Pompeo att han är tacksam och hedrad av uppdraget:

”Jag ser fram emot att representera honom (presidenten, red.anm) och det amerikanska folket”.

Senatens minoritetsledare, demokraten Chuck Schumer, säger i ett uttalande att han hoppas att Pompeo kan hjälpa till att vända blad och att ”administrationens instabilitet försvagar USA”.

Gina Haspel, som arbetat som biträdande direktör för CIA tar över som chef för underrättelsemyndigheten. Hon blir den första kvinnan att inneha den posten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer