USA:s tidigare utrikesminister Rex Tillerson avskedades i mitten av mars 2018. Foto: TT

Uppgifter: Saudiarabien och Förenade Arabamiraten ville påverka Trump att sparka Tillerson

Uppdaterad
Publicerad

Saudiarabien och Förenade Arabemiraten ska ha försökt påverka USA:s president Donald Trump att göra sig av med utrikesminister Rex Tillerson. Det uppger New York Times och hänvisar till läckta dokument.

Enligt uppgifter som New York Times publicerade på onsdagen ska George Nader, politisk rådgivare åt Förenade Arabemiraten, tillsammans med Elliott Broidy i Republican National Committee (RNC), ha drivit på Vita huset för att avlägsna utrikesminister Rex Tillerson från posten som utrikesminister.

New York Times skriver att Nader och Broidy ville påverka president Trump att stödja en mer konfrontativ hållning gentemot Iran och Qatar.

Läckta dokument

George Nader uppges ha rekryterat Elliot Broidy från Republican National Committee  och försökt utöva påtryckningar mot president Trump genom Broidy.

Enligt de läckta mejlen mellan de båda männen ska Nader ha värvat Broidy genom att locka med kontrakt värda över en miljard dollar till Broidys privata säkerhetsföretag.

Nader ska också ha smickrat Broidy genom att skriva: ”hur väl du hanterar ordförande,” med en hänvisning Trump, och berättat om ”de effektiva härskarna i både Saudiarabien och Förenade Arabemiraten och om den centrala oumbärliga magiska roll du spelar för att hjälpa dem” , skriver New York Times.

Tidningen uppges också ha gjort intervjuer med hemliga källor.

Dokumenten uppges innehålla bevis som inte tidigare rapporterats om att Nader också agerade mellanhand för Saudiarabiens kronprins.

Samarbetar med ryssutredare

Nader samarbetar nu med den särskilde åklagaren i Robert Muellers utredning om president Trumps påstådda kontakter med Ryssland i samband med valkampanjen. Nader ska har garanterats immunitet i utbyte mot information, säger källor till New York Times.

Trump avskedade utrikesminister Rex Tillerson förra veckan och tillsatte i stället CIA-chefen Mike Pompeo.

Brittiska uppgifter

I början av mars publicerade BBC uppgifter som gjorde gällande att president Trump ska ha träffat Elliott Broidy i oktober 2017 och då ska ha uppmanat Trump att sparka utrikesminister Tillerson. BBC refererade också till läckt e-post.

Republican National Committee (RNC) är ett nationellt organ inom det Republikanska partiet i USA som arrangerar valkampanjer så att en ledare för partiet väljs. RNC finansierar och anordnar partikonvent vart fjärde år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.