Mike Pompeo. Foto: TT

Han blir USA:s nya utrikesminister

Uppdaterad
Publicerad

Han har kallat Putin farlig och motsätter sig en stängning av Guantánamo. Här är en kort genomgång om nuvarande CIA-chefen Mike Pompeo, som Donald Trump meddelat ska bli USA:s nya utrikesminister.

54-åriga Mike Pompeo beskrivs ofta som mycket lojal gentemot Donald Trump, med åsikter som många gånger stämmer överens med presidentens – något som man knappast kan säga om hans företrädare Rex Tillerson.

Under sin tid i USA:s representanthus var Mike Pompeo en ihärdig kritiker av Obama-administrationen. Bland annat motsatte han sig kärnenergiavtalet med Iran – en av de frågor där Rex Tillerson och Donald Trump har haft olika åsikter. Mike Pompeo var också emot stängningen av ökända fängelset Guantánamo.

Efter ett besök på fängelset 2013 sa han att fångarna som meddelat att de hungerstrejkade såg ut som om de snarare hade gått upp i vikt.

Livstidsmedlem i NRA

Pompeo har tonat ner betydelsen av CIA:s uppgifter om att Ryssland ska ha försökt påverka det amerikanska valet 2016. Men han har också kallat den ryske presidenten för ”en farlig ledare” och sagt att CIA:s bedömning angående den ryska valinblandningen står fast.

Mike Pompeo tog examen som klassetta vid militärhögskolan West Point och har en juristexamen från Harvard Law School.

Han tillhör den konservativa Tea Party-rörelsen, är livstidsmedlem i vapenlobbyorganisationen NRA och är emot abort – även i fall där kvinnan blivit våldtagen eller utsatt för incest.

Stödde Trumps konkurrent

Mike Pompeo stödde Marco Rubio i de republikanska primärvalen men talade redan då entusiastiskt om Trump som en överbefälhavare som ”utan fruktan” sätter Amerika i första rummet. Och nu tillsätts alltså Pompeo på den viktiga posten som USA:s utrikesminister.

”Han kommer att göra ett fantastiskt jobb”, twittrade Trump i dag i samband med beskedet.

"Mike Pompeo, chef över CIA, kommer bli vår nya utrikesminister. Han kommer göra ett fantastiskt jobb! Tack Rex Tillerson för din tid på posten. Gina Haspel kommer bli ny chef för CIA och därmed den första kvinnan på posten. Grattis till er alla!", skrev Donald Trump på Twitter under tisdagen. Foto: Twitter

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer