John Bolton har tidigare tjänstgjort åt presidenterna Ronald Reagan, George H.W. Bush och George W. Bush.

John Bolton blir Trumps nya säkerhetsrådgivare

Publicerad

USA:s president Donald Trump har tillsatt sin tredje nationella säkerhetsrådgivare på bara 14 månader. John Bolton är tidigare FN-ambassadör och analytiker på TV-bolaget Fox News. Bolton beskrivs som en ”hök” som förespråkat kraftfulla militära åtgärder.

Den nya säkerhetsrådgivaren John Bolton, 69 år, beskrivs som en ”hök” i amerikanska medier och uppges ha krävt kraftfulla åtgärder mot Iran och Nordkorea samt en hård linje mot Syrien och Ryssland.

Han är en uttalad förespråkare av militära åtgärder, skriver New York Times.

John Bolton ersätter den trestjärniga generalen H R McMaster.

– Jag har mitt sätt att se på saker. Jag är säker på att jag kommer att få en chans att framföra det till presidenten, sade Bolton till Fox News.

”Kontroversiellt val”

Bolton är ett kontroversiell val som nationella säkerhetsrådgivare, särskilt med tanke på att samtal med Nordkorea snart kan bli möjligt, skriver CNN.

I en intervju på torsdagen i Fox News, kort efter utnämningen tillkännagavs i ett tweet av president Trump, avböjde han att kommentera om Trump borde fullfölja planerna på ett toppmöte med Nordkoreas ledare, Kim Jong-Un.

Tredje säkerhetsrådgivaren

Bolton blir den tredje nationella säkerhetsrådgivaren på 14 månader och kommer att vara Trumps närmaste medarbetare i de säkerhetspolitiska frågorna, och därmed ha stort inflytande på USA:s relationer till Ryssland, Nordkorea, Syrien och Irak och andra länder.

Åtgärden är plötslig, men inte oväntad och signalerar en mer konfrontativ inställning i amerikansk utrikespolitik, skriver New York Times.

Bolton har tidigare tjänstgjort åt presidenterna Ronald Reagan, George H.W. Bush och George W. Bush.

Irakkriget

Han var en stark supporter av Irakkriget och en förespråkare för aggressiv användning av amerikansk makt i utrikespolitiken, uppger Fox News.

Bolton kunde inte få senatens bekräftelse efter att han utnämndes till FN-ambassadör, skriver Fox News.

Han avgick efter att ha tjänstgjort 17 månader efter ett beslut av president Bush som gjorde det möjligt för Bolton att behålla jobbet tillfälligt, utan att senaten bekräftade utnämningen, enligt Fox News.

En utnämning av Vita husets nationella säkerhetsrådgivare kräver inte bekräftelse av senaten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.