Utbildningsminister Anna Ekström (S). Foto: Stina Stjernkvist/TT

Utbildningsministern: ”Oron får inte leda till självcensur”

Uppdaterad
Publicerad

Den svenska lärarkåren ska känna att de har samhällets stöd i ryggen när de undervisar om fri- och yttrandefrihet, säger utbildningsminister Anna Ekström som hoppas att förra veckans mord på en lärare i Paris inte leder till att lärare inte vågar att undervisa om dessa frågor.

– En sådan här fruktansvärd och vidrig händelse gör både mig och alla lärare oerhört upprörda. Men oron får inte leda till självcensur, säger utbildningsministern som dock tillägger att hon än så länge inte fått några sådana signaler. 

– I diskussioner med lärare har jag inte sett några tecken på att svenska lärare censurerar sig själva. Det är naturligtvis positivt, säger hon.

Lärare halshuggen i Frankrike

Det var i fredags som den franska läraren Samuel Paty mördades efter att ha visat en Muhammedkarikatyr under en lektion om yttrandefrihet. Svenska lärare efterlyser nu en tydlig markering från regeringen av vikten av yttrandefrihet i undervisningen samtidigt som man oroas över liknande dåd i Sverige.

– Lärare ska känna att de har samhällets fulla stöd och i den mån en lärare känner oro på sitt arbete så ska hen vända sig till sin arbetsgivare, säger Anna Ekström som i nuläget inte planerar några nya politiska förslag för att förstärka skyddet för lärare, utan hänvisar till den nationella plan om trygghet och studiero i skolan som läggs fram någon gång nästa år.

Krav på starkare rättsligt skydd

Bland oppositionen anser man dock att skyddet för skolpersonal behöver stärkas. En rundringning till riksdagens utbildningspolitiska talespersoner visar att det finns krav på att det rättsliga skydd som sedan årsskiftet finns för så kallad blåljuspersonal även ska gälla lärare.

– Det är en ytterst samhällsviktig yrkesfunktion, säger Kristdemokraternas Gudrun Brunegård som ser en risk till självcensurering bland lärare efter dådet.

Även Sverigedemokraterna vill att lärare ska omfattas av lagen om våld mot blåljuspersonal.

– Det innebär att om man begår ett brott mot en lärare så ska man få ett hårdare straff, säger partiets utbildningspolitiske talesperson Patrick Reslow.

Också Centerpartiets talesperson, Fredrik Christensson, ser gärna ett skärpt rättsskydd.

Tätare samarbete mellan myndigheter

Liberalernas Roger Haddad menar att en stor del av problemet att lärarnas status har försvagats och att det finns en allt mer ifrågasättande attityd kring alltifrån betyg till hemläxor. Han vill därför se ett tätare samarbete utan sekretsshinder mellan socialtjänst, polis och skola för att snabbt kunna identifiera hotfulla elever.

Moderaternas Kristina Axén-Ohlin säger att ett stort ansvar också vilar på skolorna.

– Det är inte politiska beslut som saknas. Det är möjligtvis ledarskapet i skolorna som kan bli tydligare och starkare, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lärare halshuggen i Frankrike

Mer i ämnet