Demonstranter i Ohio inför beslutet att upphäva Roe vs. Wade. Foto: TT

10-årig flicka nekades abort i Ohio

Uppdaterad
Publicerad

Debatten om aborträtt i USA har intensifierats ytterligare efter att en 10-årig flicka – som blivit gravid efter en våldtäkt – nekats abort i Ohio. Flickan tvingades i stället resa till en annan delstat för vård.

Den 10-åriga flickans öde har engagerat och upprört människor över hela USA. Abortförespråkare menar att republikanerna inte kan hävda att de skyddar liv när de tvingar barn som fallit offer för sexuella övergrepp att genomföra en graviditet.

”Den 10-åriga lilla flickan i Ohio förtjänar att någon kämpar för henne”, skriver den tidigare Ohio-senatorn Nina Turner på Twitter.

Sedan 1973 har det varit en konstitutionell rättighet att göra abort i USA. Men efter att Högsta domstolen den 24 juni 2022 beslutade att upphäva ”Roe mot Wade” har flera republikanskt styrda delstater i landet valt att skärpa sina abortlagar eller göra det helt olagligt med abort.

Delstaten Ohio meddelade bara timmar efter HD:s beslut att man förbjuder all abort där graviditeten överskridit 6 veckor.

Tvingades resa till annan delstat

På grund av de nya lagarna nekades den 10-åriga flickan, vars graviditet precis passerat 6 veckor, att genomföra en abort i sin hemstat och tvingades stället att resa till den angränsande delstaten Indiana för att genomföra ingreppet.

Flickan är en av många som nu tvingas passera delstatsgränserna för att kunna utföra en abort, rapporterar tidningen Indianapolis Star.

Men även detta kan snart upphöra att vara ett alternativ, i slutet av juli kommer även delstaten Indiana att överväga om det är aktuellt med skärpta abortregler eller inte.

– Det är svårt att föreställa sig att vi om bara några veckor kanske inte kommer kunna ge den vården, säger gynekologen som behandlade 10-åringen i Indiana till Indianapolis Star.

Står fast vid uppgifterna

Tidningen Washington Post har efter Indianapolis Stars publicering själva tagit kontakt med gynekologen, som har utgjort tidningens enda källa, för att få uppgifterna veriferiade. Denne har genom en icke namngiven barnläkare fått uppgiften om att den 10-åriga flickan våldtagits berättad för sig, och i sin tur återgett den till Indianapolis Star. Gynekologen vill dock inte uppge barnläkarens namn eller vilken stad flickan kommer i från, enligt Washington Post.

Indianapolis Stars chefredaktör säger till tidningen att de står fast vid uppgifterna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.