Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tonvis med död fisk flyter i land i staden Oder, Polen. Foto: Marcin Bielecki/TT

100 ton död fisk i floden Oder – orsaken fortfarande oklar

Uppdaterad
Publicerad

Fler än 500 brandmän hjälper nu till att transportera bort död fisk i floden Oder. Det är fortfarande oklart vad som orsakat massdöden och prover håller på att analyseras. Samtidigt kan den som sitter på värdefull information belönas med miljoner kronor.

Polska brandmän har funnit 100 ton död fisk i floden Oder som rinner genom Tjeckien, Polen och Tyskland. Med hjälp av drönare, fyrhjulingar och båtar har fisk transporterats bort.

Prover skickas utomlands

Fiskdöden i Oder uppdagades först i slutet av juli när fiskare hittade flera ton död fisk nära staden Olawa i sydvästra Polen. Sedan dess har liknande rapporter kommit från flera platser längs vattendraget.

I Tyskland har bad och fiske i floden förbjudits och naturvårdare varnar för att fiskdöden kan orsaka förödelse på hela ekosystemet i floden.

– Vi är rädda, till och med skräckslagna. Det är en katastrof, säger Mariusz Strzelczyk vid Polens fiskemyndighet.

Det är fortfarande ovisst vad som har orsakat massdöden.

Miljonbelöning utlovas

Polens premiärminister Mateusz Morawiecki misstänker att kemikalier dumpats i floden, men prover har ännu inte visat något sådant, utan endast förhöjda saltnivåer. Tester har skickats utomlands för att försöka ta reda på orsaken och Tyskland arbetar också febrilt för att ta reda på orsaken.

En initial misstanke var att fiskdöden kunde kopplas till förhöjda halter av kvicksilver, men både Polen och Tyskland har senare uteslutit det.

Man tittar även på om fiskdöden kan ha naturliga förklaringar.

– Det är inte unikt för det här flodsystemet, från flera håll i Europa har det rapporterats om omfattande fiskdöd. Det som ligger närmast till hands och som jag tror är extremvärmen som vi haft den här sommaren, säger Erik Sandblom, professor i zoofysiologi vid Göteborgs universitet i Aktuellt.

Polens inrikesminister har utfärdat en belöning på 1 miljon zloty, motsvarande cirka 2,3 miljoner kronor, för information som leder till att ansvariga ställs inför rätta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.