Människor demonstrerar i Paraguay mot landets abortlagar. Foto: TT

11-åring tvingades föda efter våldtäkt

Uppdaterad
Publicerad

En elvaårig flicka i Paraguay som sägs ha blivit våldtagen av sin styvfar har nu hon tvingats föda, trots att hon ansökte om abort.

”Du måste investera i utbildning. Det finns inget annat att göra.” säger Dr. Mario Villalba som jobbar på sjukhuset där flickan födde sitt barn.

En elvaårig flicka i Paraguay, som påstås har blivit våldtagen av sin styvfar, har fött en flicka efter ha nekats abort, det uppger BBC. Enligt läkare mår flickan och hennes dotter, som föddes med kejsarsnitt, bra.

I Paraguay, ett land som präglas starkt av den romersk- katolska traditionen, tillåts endast abort om moderns hälsa är i fara. Hälsodepartementet ansåg att så inte var fallet och flickans ansökan om abort avslogs.

Flera tonåringar på förlossningen

Flickan ska ha blivit våldtagen när hon var tio år och hennes styvfar. Mannen som är 42 år sitter i fängelse i väntan på rättegång och han förnekar brott. Enligt läkaren Dr. Mario Villalba som arbetar på sjukhuset Reina Sofia i huvudstaden Asunción, så väntar två andra 12-åriga flickor på att föda liksom flera andra tonåringarna.

”De kämpar” säger Dr. Mario Villalba. ” Du måste investera i en utbildning. Det finns inget annat att göra.”

Paraguays abortlagar kritiseras

Nästan 90 procent av landets befolkning ser sig själva som katoliker och när de paraguyanska regeringen i maj vägrade abort retade de kampanjgrupper över hela världen. En grupp människorättsexperter från FN sa att Paraguay har ”misslyckats med att skydda” flickan.

Enligt Världshälsoorganisationen är risken för mödradödlighet högst för unga flickor under 15 år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.