Israels senaste projekt för bosättningar på Västbanken väcker kritik från flera håll. Foto: TT

12 europeiska länder uppmanar Israel att sluta utvidga bosättningarna

Uppdaterad
Publicerad

Tolv europeiska länder, bland dem Sverige, uppmanar Israel att sätta stopp för beslutet att bygga 3 000 bostäder på Västbanken, uppger israeliska Haaretz.

”Vi uppmanar båda parter att förbättra samarbetet och minska spänningarna”, står det i uttalandet.

Förutom Sverige har också Belgien, Danmark, Finland, Frankrike, Tyskland, Irland, Italien, Nederländerna, Norge, Polen och Spanien ställt sig bakom uttalandet, uppges vara undertecknat av utrikesministrarna för dessa tolv länder.

Israels planer har kritiserats från flera håll. Bland annat har Storbritanniens ansvarige minister av Mellanöstern och Nordafrika, James Cleverly, kallat bosättningarna för ”olagliga enligt internationell lag” och sagt att de ”utgör ett hinder för fred och stabilitet”. Även Rysslands utrikesdepartement sa sig i ett inlägg på Twitter vara ”besvikna” över Israels beslut.

Även USA:s president Joe Bidens administration fördömde bosättningsplanerna kraftigt. ”Vi är djupt oroade över den israeliska regeringens plan att flytta fram tusentals bosättningsenheter i morgon, onsdag, många av dem djupt på Västbanken”, sa Ned Price, talesperson för USA:s utrikesdepartement.

Linde på besök i Israel

Tidigare i oktober besökte Sveriges utrikesminister Ann Linde Israel. President Isaac Herzog beskrev då besöket som en nystart efter åratal av diplomatisk iskyla. Vid besökstillfället tog Ann Linde upp förslaget om en tvåstatslösning.

– Vi står fast vid att vi fortfarande tror på en folkrättsbaserad tvåstatslösning och vi står fast vid erkännandet av Palestina. Men vi är oerhört angelägna om att ha goda, normala förbindelser med Israel, sa Linde då.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.