Både polis och militär letar efter fler personer som misstänkts vara inblandade söndagens attacker. Foto: Jewel Samad/AFP/TT

Personer med IS-kopplingar jagas i Sri Lanka

Uppdaterad
Publicerad

Landets president Maithripala Sirisena uppger att de har identifierat 140 personer med kopplingar till IS som nu polisen letar efter.

– Polisen avser att gripa dem, säger han enligt TT.

Cirka 10 000 soldater finns utspridda över Sri Lanka för att bland annat bistå polisens sökande efter personer som misstänks ha varit inblandade i söndagens attacker.

Under torsdagen hade lankesisk polis förhört ytterligare 16 personer, vilket gör att minst 76 personer har fängslats efter dåden, enligt TT.

Rädsla för hämnd

Spänningarna i Sri Lanka har intensifierats, sedan myndigheter efter dåden tidigt riktat misstankar mot en mindre islamistisk extremistgrupp.

Rädslan har gjort att religiösa ledare uppmanar människor att hålla fredagsbönen hemma istället för att samlas i moskéer, enligt The Guardian.

''Lever under hot''

Babar Baloch, talesperson för UNHCR, säger till tidningen att de har fått uppgifter från muslimska flyktingar som säger att de lever under hot. Cirka 1 600 flyktingar och asylsökande ska vara registrerade hos UNHCR i Sri Lanka.

– Vi jobbar nära lokala och nationella myndigheter som har varit hjälpsamma med att stärka säkerheten för alla asylsökande och flyktingar i landet, säger Babar Baloch, till The Guardian.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.