”Ziggy Stardust” ormen Foto: Porrawee Pomchote

163 nya arter upptäckta

Uppdaterad
Publicerad

En orm som ser ut som Ziggy Stardust, en drakliknande ödla och en bananplanta. Det är bara några av de nya arter som hittats i Mekongregionen under 2015.

Det är arter som aldrig tidigare varit kända av människan. Det handlar om 163 nya arter av groddjur, reptiler, fiskar, växter och däggdjur som upptäcktes i Mekongregionen förra året. Varje vecka görs cirka två nya upptäckter i området och den här gången har forskarna bland annat hittat en orm de döpt till Ziggy Stardust. Namnet, som ormen fått lite skämtsamt, är taget från liknelsen med David Bowies populära karaktär.

”Pusselbitar av kunskap”

På WWF är man exalterad över planetens numera kända tillskott.

”Det är jättespännande. Det visar att vi vet så lite om vad som finns därute. Det här är områden som är otroligt svåråtkomliga. Det är som att man räddar böcker från ett brinnande bibliotek. Det är som pusselbitar av kunskap där vi kan lära oss mycket.”

Ny bananplanta

Men det är inte bara inom sjukvården som de nya varelserna kan komma till nytta. För förutom en salamander, en ödla som ser ut som en drake och en fladdermus, upptäcktes en ny typ av banan. För om vår nuvarande matbanan skulle bli utrotad av exempelvis en svampsjukdom så skulle man kunna få fram en ny med hjälp av genetiskt material från den bananplanta som hittades i Thailand.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer