Tungt beväpnad polis utanför domstolsbyggnaden i Christchurch på Nya Zeeland efter terrordådet. Foto: Michael Bradley/TT

18-åring delade terrorfilmen – riskerar långt fängelsestraff

Uppdaterad
Publicerad

I samband med attacken mot moskéerna i Christchurch delade en 18-åring terroristens direktsändning på Facebook. Nu riskerar han ett långt fängelsestraff på Nya Zeeland, rapporterar New Zealand Herald.

Under 17 minuter hann den åtalade terroristen Brenton Tarrent direktsända sitt dåd på Facebook.

Klippet fick stor spridning – och Facebook har senare sagt att de har raderat 1,5 miljoner videor från terrordådet som tog 50 människors liv.

Uppmuntrade till våld

En av dem som delade direktsändningen var en 18-årig man på Nya Zeeland. Han åtalas nu för att ha spridit sändningen – och riskerar ett långt fängelsestraff.

Utöver att sprida själva videoklippet publicerade 18-åringen också en bild på en av moskéerna. Till bilden skrev han ”mål avklarat”, enligt New Zealand Herald. Dessutom ska han ha skrivit andra meddelanden som uppmuntrade till våld.

Maxstraff på 28 års fängelse

Under natten till måndagen, svensk tid, åtalades han i en domstol i Christchurch. Han riskerar nu som mest 14 års fängelse för att ha delat direktsändningen – och ytterligare 14 års fängelse för att ha publicerat bilden, enligt New Zealand Herald.

Enligt polisen finns det inga misstankar om att 18-åringen skulle ha varit involverad i dådet på något annat sätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.