Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när tusentals nakna människor samlas på stranden vid soluppgången. Foto: TT

2 500 fotograferades nakna på Bondi Beach

Uppdaterad
Publicerad

Under lördagen genomfördes ett konstprojekt på stranden i Australien för att uppmärksamma hudcancer.

– Man får inte annars möjligheten att vara naken på Bondi Beach utan att arresteras, så varför inte? säger deltagaren Kristof.

Klockan halv fyra på lördagsmorgonen samlades tusentals nakna människor på den berömda stranden Bondi Beach utanför Sydney för att fotograferas av Spencer Tunick. Projektet arrangerades i samarbete med en välgörenhetsorganisation för att uppmärksamma hudcancer.

Amerikanen Tunick är känd för tidigare liknande projekt och har bland annat fotograferat 5 000 nakna personer utanför Sydneys operahus 2016.

Blev tillfälligt nakenstrand

För att kunna genomföra fotograferingen på Bondi Beach ändrades reglerna så att nakenhet tillfälligt var tillåtet på stranden.

– Det är för ett jättebra syfte, och det är något annorlunda och unikt, säger Kristof som klädde av sig och deltog vid fotograferingen.

Australien är ett av länderna i världen som är värst drabbade av hudcancer, och under 2020 dog 1 401 personer av sjukdomen.

Se bilder från nakenfotograferingen i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.