Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s Mellanösternkorrespondent har talat med boende i Gaza som är oroliga för att dricksvattnet ska ta slut. Foto: Pablo Torres/SVT

20 lastbilar med humanitär hjälp kommer in i Gaza – FN: Räcker inte

Uppdaterad
Publicerad

På lördagsmorgonen kunde 20 lastbilar fulla med mat, vatten och medicinska förnödenheter köras in i Gaza. Men strax därefter stängde gränsen igen. Nu varnar såväl palestinska myndigheter som FN:s generalsekreterare om att det livsviktiga stödet inte kommer att räcka länge.

Gränsövergången mot Egypten i Rafah öppnades under en kort period på lördagen, och 20 lastbilar fulla med förnödenheter från Röda halvmånen och FN kunde släppas in i Gaza. Men palestinska myndigheter menar att den livsnödvändiga hjälpen bara är en droppe i havet.

Palestinska hälsomyndigheten i Gaza skriver i ett uttalande att de 20 lastbilar som hittills har tillåtits korsa gränsen utgör ungefär tre procent av det dagliga humanitära stöd som kom in i Gaza före kriget.

Krig mellan Israel och Hamas

Myndigheten riktar även kritik mot det faktum att bränsle inte släpptes in i Gaza, vilket innebär att sjukhusen inte kommer att kunna starta sina generatorer.

”De vill ha ett stopp på kriget”

Lastbilar fulla med förnödenheter står fortfarande vid gränsen och väntar på nästa klartecken. Enligt Världslivsmedelsprogrammet rör det sig om 930 ton mat som står redo vid Rafah.

SVT:s Mellanösternkorrespondent Samir Abu Eid och fotograf Pablo Torres är på plats i Jerusalem.

– De jag pratar med i Gaza säger att det är bra att humanitär hjälp kommer in, men det de framför allt vill ha är ett stopp på kriget, ett stopp på flyganfallen, säger Samir Abu Eid.

USA och FN vill hålla övergången öppen

USA:s utrikesminister Anthony Blinken uppmanade i ett uttalande till att hålla Rafah-övergången öppen, så att humanitär hjälp ska kunna föras in i Gaza.

– Palestinska civilpersoner är inte ansvariga för Hamas fasansfulla terrorism, och bör inte straffas för deras handlingar, skrev utrikesministern i uttalandet.

Även FN:s generalsekreterare Antonio Guterres skrev på X att arbetet för att få in humanitärt stöd i Gaza fortsätter.

– Folket i Gaza behöver mycket mer – en kontinuerlig leverans av det stöd som behövs, skrev han i inlägget.

I klippet hör du SVT:s Mellanösternkorrespondent Samir Abu Eid berätta om läget i kvällens Rapport.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet