På onsdagen inleds rättegången mot flera av de åtalade som misstänks ha bidragit till terrordåden i Paris 2015. Foto: AP Photo/Francois Mori/TT

De åtalas för terrordåden i Paris

Uppdaterad
Publicerad

Terrordåden i Paris den 13 november 2015 tros ha utförts av nio personer som alla dödades själva under attentatskvällen eller strax efteråt. Nu åtalas i stället 20 andra, anklagade för att på olika sätt ha bidragit till dåden.

På onsdagen inleds rättegången efter dåden där 130 personer dödades.

Bland de åtalade finns främst Salah Abdeslam (född 1989), som är fransk medborgare av marockanskt ursprung, men uppvuxen i Belgien. Abdeslam var på plats i Paris under dåden och tros bland annat ha kört tre självmordsbombare till fotbollsarenan Stade de France.

Hans bror Brahim var en av de terrorister som under kvällen sköt vid barer och caféer i Paris och sedan sprängde sig själv i luften utanför en restaurang.

Kanske var det tänkt att Salah också skulle gjort samma sak. Men i stället flydde han hem till Bryssel, där han till sist infångades under våren 2016.

I Belgien har han redan dömts till 20 års fängelse för terrorbrott i samband med gripandet.

Svensk åtalad

En annan av de åtalade är svenske Osama Krayem (född 1992), som bland annat kopplats till den plats i Bryssel där förövarna tros ha tillverkat sina självmordsbomber.

Krayem, som kom tillbaka till Europa under hösten 2015 efter att ha stridit för terrorgruppen IS i Syrien, inväntar även rättegång för sin delaktighet i terrordåden i Bryssel den 22 mars 2016. Den rättegången väntas starta först under 2022, då man först vill vänta in rättegången i Paris.

Krayem utreds även separat för delaktighet i ett omtalat bestialiskt mord på en tillfångatagen pilot från Jordanien i januari 2015.

Fem tros vara döda

Sex av de anklagade ställs inför rätta i sin frånvaro. En sitter i fängelse i Turkiet, medan fem andra redan tros vara döda.

I de senare gruppen ingår två franska bröder som ska ha gjort den bandinspelning där IS tog på sig dådet, samt belgisk-marockanske Ousamma Atar (född 1984), som utpekats som den som planerade dåden i både Paris och Bryssel.

Atar, med bakgrund i terrorgruppen al-Qaida och tidigare fängslad i det ökända Abu Ghraib i Irak, anses ha dött i Syrien i november 2017 i en flygräd från den internationella anti-IS-koalitionen.

Merparten av de åtalade riskerar fängelse i mellan 20 år och livstid.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordåden i Paris

Mer i ämnet