Enligt det turkiska gruvbolaget Soma Komur har nästan 450 av gruvarbetarna räddats efter den dödliga olyckan. Foto: TTVisa alla (7)
Visa alla (7)

Över 200 döda i gruvolycka i Turkiet

Uppdaterad
Publicerad

En explosion och en brand djupt ned i en kolgruva i västra Turkiet har krävt många dödsoffer.
Turkiets regering uppger nu att dödssiffran efter gruvkatastrofen är 274.

Explosionen i gruvan i Soma, cirka tolv mil nordost om staden Izmir i de västra delarna av landet, är en av de värsta i Europas historia.

Hittills har olyckan krävt minst 274 människoliv med 80 skadade. Omkring 120 gruvarbetare saknas ännu, uppger officiella källor till BBC.

– Jag vill framföra mitt djupaste deltagande med de anhöriga och resten av landet, sade Turkiets premiärminister Recep Tayyip Erdogan när han besökte området där gruvolyckan skedde.

Enligt energiminister Taner Yildiz, som tidigare uttalade sig, är hoppet nu på morgonen mycket litet att hitta fler överlevande.

De flesta av dödsoffren dog av kolmonoxidförgiftning. Enligt den turkiske energiministern var 787 personer inne i gruvan vid explosionen. Hittills har nästan 450 gruvarbetare räddats, enligt det turkiska gruvbolaget.

120 tros vara kvar

Dödssiffran befaras stiga eftersom runt 100 gruvarbetare fortfarande tros vara instängda enligt Erdogan men förhoppningarna är alltså små att fler kan räddas.

– Tiden är inte på vår sida, sade Taner Yildiz.

Elektriskt fel

Explosionen och den efterföljande branden i kolgruvan tros ha orsakats av ett elektriskt fel. Olyckan inträffade omkring fyra kilometer från gruvingången. Strömavbrott gjorde att hissarna slutade fungera, vilket ledde till att hundratals arbetare inte kunde ta sig ut.

Enligt uppgift inträffade explosionen när gruvarbetarna förberedde sig för ett skiftbyte. Därmed blev antalet omkomna högre än vad det hade varit vid en annan tid.

Kritik från oppositionen

Turkiets ledande oppositionsparti har sagt att Erdogans parti nyligen röstade ner ett förslag till en utredning som skulle undersöka mindre olyckor i gruvor kring Soma.

Stor räddningsinsats

– Fyra separata räddningsgrupper arbetar i gruvan. Branden skapar problem, men vi pumpar in syre i de gruvgångar som inte drabbats, sade Yildiz till AFP.

Ställde in resa

Premiärminister Erdogan ställde in en planerad resa till Albanien på onsdagen och har nu i stället besökt olycksgruvan.

–Jag vill försäkra er om att vi har använt alla våra resurser för att hantera den här katastrofen på ett så effektivt sätt som möjligt, sade premiärministern och försäkrade att olyckan kommer att undersökas grundligt.

Tre dagars landssorg har utlysts i Turkiet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

GRUVOLYCKA I TURKIET

Mer i ämnet