”Jag väntar på min son”

Uppdaterad
Publicerad

Frustrationen stiger samtidigt som många fortfarande väntar på att få svar om sina anhörigas tillstånd efter olyckan i västra Turkiet. ”Jag väntar på min farbror och min son” säger Sena Isbiler som väntar på besked om sina anhörigas tillstånd.

238 människor är döda enligt Turkiets premiärminister Recep Tayyip Erdogan och dödssiffran befaras stiga. Många väntar på besked om vad som hänt deras anhöriga och 120 befaras fortfarande vara fast i gruvan.

– Min dotter väntar på sin make, säger Yasemin som tillsammans med sin dotter väntar på att få höra vad som hänt hennes svärson Berk.

GRUVOLYCKA I TURKIET

Frustrationen är stor även hos gruvarbetare som menar att arbetet i gruvan i Soma i västra Turkiet är alldeles för farligt.

– Folk dör och det finns inget vi kan göra. De skickar ut oss som lamm till slakt. Vi har ingen säkerhet i det här jobbet, sade gruvarbetaren Turgut Sidal.

Fullt av anhöriga utanför gruvan

Olyckan inträffade efter en explosion och en brand i kolgruvan och fortfarande är över 400 gruvarbetare instängda. Utanför gruvan är det fullt av anhöriga som sörjer familjemedlemmar och kollegor och väntar på att få svar.

Under natten hördes även jubel och applåder när flera instängda gruvarbetare kom upp ur gruvan oskadda. Ambulanser körde ständigt fram och tillbaka för att transportera den ökande mängden skadade och offer.

Väntar på sin son

När kroppar bars ut ur gruvan drog räddningsarbetare bort de skynken som dolde offren för att ge en chans för de anhöriga att identifiera de döda. En äldre man skrek i förtvivlan när han kände igen ett offer. Polis fick hålla fast honom för att förhindra mannen från att kliva in i ambulansen med den döde.

En av de många som väntar på besked är Sena Isbiler.

– Jag kom hit åtta på kvällen och jag väntar på min farbror och min son, sade hon.

Gruvarbetare har kallats in

Arbetare från närliggande gruvor har kallats in för att hjälpa till i räddningsinsatsen. En 30-årig man berättade hur han sprang mot gruvan för att försöka hitta sin bror som var instängd. Han kom nästan 150 meter innan gaserna tvingade honom till reträtt.

– Det finns inget hopp, sade han med tårar i sina ögon.

Arum Unzar, en kollega till de saknade gruvarbetarna sade att han varit med om att en vän dött i gruvarbete tidigare. Men att ”det här är enormt” sade han med tårar i ögonen.

– Alla offren är våra vänner. Vi är en familj och idag är vi förkrossade. Vi får väldigt lite information och när vi väl får det är det väldigt dåliga nyheter, sade Arum Unzar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

GRUVOLYCKA I TURKIET

Mer i ämnet