Assange inleder sista striden

Uppdaterad
Publicerad

Hela systemet för överlämningar av misstänkta brottslingar inom Europa står på spel när brittiska Högsta domstolen på onsdagen inleder sin prövning av fallet med Wikileaksgrundaren Julian Assange, som är misstänkt för sexbrott i Sverige.

Om de sju domare som under två dagar ska höra ärendet i Högsta domstolen skulle besluta att Assange inte överlämnas till Sverige får det stora konsekvenser, enligt en expert som TT talat med.

Högsta domstolen anser att frågan är av ”stor allmän betydelse” och vill därför pröva den.

Våldtäktsanklagelser mot Julian Assange

– Syftet med hela systemet är att underlätta överlämningar mellan länder i Europa. Det måste vara tillräckligt flexibelt för att ta hänsyn till skillnader i de rättsliga systemen mellan olika länder. Annars upphör det att fungera, säger Julian Knowles, specialist på detta fält inom juridiken.

Åklagare behörig?

Högsta domstolen ska pröva om en svensk åklagare har juridisk behörighet att utfärda en så kallad europeisk arresteringsorder, vilket ligger till grund för beslutet i lägre instanser att överlämna honom till Sverige.

I ett drygt år har Assange utkämpat en juridisk strid i Storbritannien för att slippa åka till Sverige, där han riskerar att ställas inför rätta för sexbrott han ska ha begått mot två svenska kvinnor i augusti 2010.

Två brittiska domstolar, motsvarande tingsrätt och hovrätt, har beslutat att Assange ska överlämnas för att kunna höras av svensk åklagare. Assange och hans försvarsadvokater har överklagat beslutet på en rad punkter.

Julian Knowles, som representerar den kända advokatbyrån Matrix Chambers där han är kollega med två av Assanges försvarsadvokater, anser att historien bara kan sluta med att Assange överlämnas till Sverige. Skälet till att HD tar upp fallet, tror Knowles, är den omfattande uppmärksamhet det fått.

Vill markera

– Jag tror att Högsta domstolen beviljat prövning bara för att väldigt tydligt markera att en åklagare är behörig instans att begära överlämning inom Europa och att en gång för alla fastslå att systemet annars inte skulle fungera, säger Knowles till TT.

I en lång intervju i det kommande numret av den amerikanska tidskriften Rolling Stone säger Julian Assange att han inte litar på det svenska rättssystemet.

– Jag har inget förtroende för att det svenska rättssystemet är rättvist, säger Assange, som också fruktar att Sverige ”ska hämnas” på honom för att han uttryckt denna kritik.

Assange kallar anklagelserna om våldtäkt för ”absurda”. Han säger vidare att hans fall ”politiserats” för att USA är ute efter honom.

Fakta: Fallet Assange

Storbritanniens Högsta domstol (Supreme Court) har beviljat Wikileaksgrundaren Julian Assange prövning av beslutet att överlämna honom till Sverige.

HD ska pröva frågan om en svensk åklagare kan anses ha juridisk befogenhet att utfärda en europeisk arresteringsorder, vilket ligger till grund för utlämningen av Assange.

En europeisk arresteringsorder gäller inom EU och förpliktigar mottagande stat att gripa och utlämna en eftersökt person.

Assange är misstänkt för våldtäkt och andra sexbrott mot två svenska kvinnor, åklagaren vill få honom utlämnad så att han kan förhöras om de misstänkta brotten.

HD-förhandlingen hålls 1-2 februari i London, ett beslut väntas sedan inom en månad.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldtäktsanklagelser mot Julian Assange

Mer i ämnet